Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българско слово, музика, багри и танц в Хамбург

10
Емилия Юкер и съпругът и проф. д-р Манфред Юкер
Снимка: Facebook/ Конфедерация

Български празник предстои на 7 октомври в Хамбург. Сънародниците ни в тази част на Германия ще имат възможност да представят своето авторско творчество в рамките на годишния преглед „Българско слово,  музика, багри и танц в Хамбург“.

„Клубът на българските жени и семейства в този германски град организира за шести път това събитие, за да може хората, които сме тук в Хамбург, ориентирани към българската култура, да покажем какво сме изработили през годината“ - казва пред Радио България председателят на дружеството Емилия Юкер. Поканата е отправена към всички български организации в района. Традиционно, участие ще вземе група „Здравец“ – това е една фолклорна трупа, която съхранява българския фолклор в тази част на Германия вече 16 години. Сега имат нова програма, а на празника в събота ще изиграят 8 свои танцови композиции. Родният песенен фолклор ще бъде представен от група „Дамасцена“, млада формация, създадена преди година. 

Група „Здравец“

Важна част от програмата на колоритния празник ще бъде и обявяването а резултатите от Литературния конкурс на Клуб на българските жени и семейства в Хамбург.

„От 2006 година нашата литературна група организира ежегоден конкурс за авторско литературно творчество на българите в Хамбург с голямо обществено значение – пояснява Емилия Юкер. – Ще дадем възможност на Марина Бартоломеус от Берлин, която е носител на Голямата награда на конкурса в раздел „Поезия“ да представи своите произведения.“

Конкурсът разширява своята география и тази година организаторите са получили голям брой произведения не само от Германия, но също така от автори от България, Испания, САЩ и други държави. „Благодарим на всички, които изпратиха творбите си!“, каза Емилия Юкер и уточни, че оценяването преминава на два етапа – първият е от комисия, излъчена от дружеството, но вторият много важен етап е общественото оценяване:

„Този конкурс има задача българите в Хамбург да четат произведенията и да ги оценяват, като по този начин си опресняват българския език на художествено ниво. Тъй като ние работим и живеем в чуждоезикова среда и е много важно българският език да бъде запазен в най-хубавия си вид и това е именно художественото ниво. Затова ние сме нещо повече от литературен конкурс, ние сме обществено явление и търсим хората, които да оценяват.  Доста от тях в началото бяха учудени защо точно те, тъй като имат различни квалификации и професии, но заедно с тях ние имаме и литературни критици от цял свят, които ни оказват компетентна помощ.“


БНР е най-високият форум, от който можем да започнем работата по провъзгласяването на победителите в тазгодишното издание на литературния ни конкурс, каза г-жа Юкер и обяви в аванс отличените автори – чуйте в звуковия файл:

Българският празник, който предстои на 7 октомври, ще бъде съпътстван от експозиция на български художници, които живеят в Хамбург и региона. Свои графики ще изложи Бранимир Георгиев, допълнени от картини на Дарина Генадиева и Калина Иванова.

Светлина и музика струи от картините на самата Емилия Юкер. Наред с докторската си титла по биология и екология, тя има художествено и музикално образование и напоследък експериментира, като рисува картините си по време на симфонични концерти, вдъхновена от музиката на композитори като Фредерик Шопен и Йоханес Брамс. Това лято тя представи произведенията си в родната София, а след това гостува с картини при сънародниците ни отвъд Океана – в Чикаго.

Емилия Юкер в Чикаго

Най-много ми направиха впечатление хората, които дойдоха на изложбите, с които говорихме. Българите в Чикаго, както и  българите в Хамбург, и българите в България сме свързани с една нишка – емоцията на културата, която дава живот. Един хуманизъм видях на всички места и съм благодарна, че те ми дадоха много енергия и възможности да се реализирам като творец“ – сподели г-жа Юкер пред Радио България на БНР.

Годишният преглед „Българско слово,  музика, багри и танц в Хамбург“ представя различните културни насочености на сънародниците ни в Хамбург. Без съмнение, ще има много усмивки и добро настроение. „Без хумор ние не можем“, казва Емилия Юкер и уточнява, че ръководеният от нея Клуб на българските жени и семейства организира Биенале на българския хумор в Хамбург, затова сега ще бъдат представени някои от най-добрите образци на хумористичното творчество на сънародниците ни там.

Снимки: личен архив, Facebook/ Конфедерация

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17
Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08