Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заклинание" е среща на две поколения – Петър Чернев и дъщеря му Яна

Снимка: YouTube

По случай 80 години от рождението на известния български поп певец и композитор Петър Чернев, точно на неговия рожден ден – 7 октомври – излезе нов вариант на песента му „Заклинание“. Спечелила трета награда на фестивала "Златният Орфей" през 1975 г.,"Заклинание" остава една от най-емблематичните песни на Петър Чернев. Сега този вечен хит по музика на Петър Чернев и текст на Миряна Башева се завръща в изцяло нов аранжимент – акустичен шрайх, пиано и кахон. Изпълнението на песента прелива от емоция и душевност, сливащи се в гласовете на самия Петър Чернев и неговата дъщеря Яна Чернева.

Роден на 7 октомври 1943 г. във Видин, Петър Чернев завършва Естрадния отдел при Българската държавна консерватория в София през 1969 г. в класа на Ирина Чмихова. Именно с нея е и първото му концертно изпълнение. Следват наши и международни награди, концерти, турнета и записи в редица страни. Активната му дейност обхваща 70-те и 80-те години на ХХ век.

Дъщерята на Петър Чернев – Яна Чернева – стъпва на сцена за първи път на 4-годишна възраст, когато баща ѝ я насърчава да изпее песен пред публика. От малка Яна свири на пиано и пее. Завършва университет във Виена със специалност "Театрални, филмови и медийни науки". Днес Яна работи и живее със семейството си в САЩ, но често пътува до България.

Новият аранжимент на "Заклинание“, дело на Алекс Нушев, придава на песента свежест и актуалност, като запазва нейната сърцераздирателна същност. Съвместното изпълнение на баща и дъщеря показва силата на музиката да обединява поколенията и културните ценности.

Редактор: Диляна Трачева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10