Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотален срив на израелския пазар – какво се случва и какво да очаква туристическият ни бранш

Снимка: БГНЕС

В последните дни българските туроператори изцяло отмениха своите програми за Израел, след ненадейните терористични атаки на „Хамас“ и последващия военен конфликт. Нискотарифните авиокомпании, опериращи на българския пазар, също преустановихаполетите си до Израел. Междувременно външното ни ведомство призова българските граждани да се въздържат от пътувания до близкоизточната държава. Тепърва ще се изчисляват загубите за туристическия ни бранш след затварянето на израелския пазар.

„Всички  колеги сваляме програмите за Израел в този момент. Отделно очаквам гражданите ни, които се намират на територията на Израел, да се свържат с посолството ни там. България не е преустановила чартърите, стига да получат опция да кацнат. Виждате, че и правителственият ни самолет лети. България не е прекратила полетите. Така че гражданите ни имат варианти да напуснат Израел“ - каза Евелина Пулева от бургаската регионална туристическа камара в интервю на Калина Енчева от БНР-Бургас.

От регионалната туристическа камара съветват туристите, чиито екскурзии са отменени да не изпадат в паника и да се свържат с туроператорите, за да се намерят варианти за компенсация.Според Евелина Пулева след пандемията, българите вече знаят как да процедират с отменените си почивки.

Колегите няма да откажат да издадат ваучери за пътуване, до голяма степен партьорите също ще направят възстановяване към туриста. Така че има пари.Може да се използва целият инструментариум, който бе използван и при пандемията с Covid-19. Освен това, част от клиентите ни имат застраховка за отмяна на пътуване. А в случая става дума за форсмажорно обстоятелство и предполагам, че застрахователите, ще го признаят и ще възстановят средствата на хората. Туристите ни имат доверие. Видяхте колко ваучери бяха изпълнени покрай пандемията с Covidи как туроператорите възстановиха средства, особено сериозните фирми, които изпълняват програмите за Израел. Сега виждам, че всички колеги сме изключително съвестни, работим в синхрон, а превозвачите много бързо реагираха и веднага се извозиха туристи обратно в България.“

Военният конфликтът се отразява на туристическия приток в целия регион. Хората започнаха да отменят пътуванията си и до съседни държави. Междувременно от МВнР призоваха българите да избягват пътувания до райони в Йордания, тъй като там се провеждат масови демонстрации със струпване на огромни маси хора заради последната ескалация на войната.

В момента  следим обстановката. От колегите в Египет получихме обнадеждаваща информация, че в курортите е спокойно, но ситуацията се изменя с всеки изминал час. Засега Египет не е свален от продажби.Но аз не съм много обнадеждена по отношение на Израел. И не знам какви програми да планираме за 2024 година. Колкото до израелските туристи, които традиционно посещават нашето Черноморие, загубата ще ни се отрази сериозно, разбира се“ – казва Пулева.

Израел е сред ключовите ни пазари за входящ туризъм. През след ковидната 2022 година, около 174 хиляди туристи от Израел са посетили страната ни. Сега браншът е изправен пред ново предизвикателството - как да компенсира поредния туристически отлив, след този на руските туристи покрай войната в Украйна. „Труден въпрос, аз си го задавам откакто ескалира ситуацията! Може би Турция е добра алтернатива, но според мен Грузия е пазарът, който би могъл да замести Израел“- заключава Евелина Пулева.

Вижте още:

Съставил : Венета Николова /по интервюна Калина Енчева от БНР-Бургас/

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15