Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 500 сгради стават част от културното наследство на България

Стария Пловдив
Снимка: БГНЕС

500 ценни сгради стават част от културното наследство на България, като близо 40% от тях са нови предложения за включване в Списъка на недвижимите културни ценности, показва етап от Териториалната програма на Националния институт за недвижимо културно наследство, проведен в Пловдив, Старинния Несебър, град Баня и селата Свежен и Скорците. 

Изнесените данни показват, че около 10% от архитектурните образци, проучени в петте населени места, са необратимо унищожени, 35% са в аварийно състояние, едва 15% са в добро състояние със запазена автентичност, а 40% са в добро състояние, но с нарушен исторически облик. Стотици сгради от първата половина на 20 век с ценни качества не са проучени.

Списъкът на недвижимите културни ценности не е актуализиран над 30 години. Към момента в него има близо 40 000 обекта, но информацията за състоянието им не е актуална. Един от изводите на експертите по програмата е, че липсват цялостни концепции за опазване на културните ценности на територията на общините.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят "Сфинксът на гнева" на македонския писател Жарко Куюнджиски

В галерията на македонския Културно-информационен център в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14..

публикувано на 14.05.24 в 09:05

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10