Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на големия актьор Апостол Карамитев

Апостол Карамитев
Снимка: БГНЕС

На днешния 17 октомври големият български актьор Апостол Карамитев (1923-1973) щеше да навърши 100 години. „Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен! Не ща да остарявам. Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите…“, споделя приживе Апостол Карамитев. Отива си от този свят на 50. Той изиграва редица роли в театъра и киното, оставили ярка следа в паметта на поколения българи - Ромео ("Ромео и Жулиета"), Хенри IV, маркиз Поза (в "Дон Карлос"), Йоан Асен, Любимец 13…

Днес копие на посмъртната маска на Апостол Карамитев, отлята от Димитър Коклин след неговата внезапна смърт по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен" и съхранена от служители на Драматичен театър "Адриана Будевска", ще бъде дарено официално на Регионален исторически музей - Бургас, където тя ще бъде изложена за посетителите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александра Торлакова от Лас Вегас и музите за творческата ѝ душа

Александра Торлакова е новата звезда на българската общност в Лас Вегас. Макар да е едва на 23, и само от две години да живее и работи отвъд Океана, родената в София художничка вече се е вписала в артистичните среди на този американски град...

публикувано на 08.05.24 в 17:20
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Кефалов е сред 10-те най-добри специалисти в изучаването на човешкото зрение в САЩ

Името на проф. Владимир Кефалов е в списъка на учените, носители на престижната Бреслерова награда за заслуги в изучаването на човешкото зрение през 2019 г. Най-важните открития на българския физик, който живее и работи в САЩ от близо три..

публикувано на 01.05.24 в 12:15
Дарена Гешева със съпруга си Крикор, също лекар анестезиолог

Дарена Гешева и нейният живот, достоен за приключенски роман

Кнежа, София, ЮАР, Ботсвана и … Асеновград се преплитат в живота на сънародничката ни Дарена Гешева и със сигурност ѝ подаряват безброй спомени, които да разкаже на приятели и посетители в нейното кафене в близкото до Пловдив градче. Мястото вече е..

публикувано на 30.04.24 в 09:25