Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Злата Мъгленска – покровителка на българите по света

Снимка: bg.wikipedia.org

На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица Злата Мъгленска. Тя живяла по време на Османското владичество през втората половина на XVIII век и пожертвала себе си заради вярата в Христос.

Злата Мъгленска се родила в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия – днес в пределите на Гърция. Била красива, но смирена, славела се с благочестие и чисто сърце. Един ден млад турчин я отвлякъл, настоявайки тя да се отрече от вярата си, да приеме исляма и да се омъжи за него. Девойката обаче останала непреклонна, дори когато заплашили със смърт семейството й.

Дълго време Злата Мъгленска била изтезавана. Накрая я обесили и насекли тялото й на късове. С пречистена в страданията душа тя се представила пред Господ на 18 октомври 1795 г.


Света Злата Мъгленска е обявена за великомъченица и се почита в целия православен свят.

По идея на историка проф. Пламен Павлов от 2009 г. света Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българите зад граница. Изпълнителната агенция за българите в чужбина учредява награда за българка на годината на нейно име, която присъжда на сънароднички, допринесли за опазването и развитието на националното съзнание и културна идентичност на нашите общности по света.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Избраха най-младия епископ в църквата за митрополит на Сливен

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран със 7 гласа от владиците в Светия синод на Българската патриаршия. За втория кандидат - Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени от..

публикувано на 26.05.24 в 11:20

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15