Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР открива 71-вия си сезон

Снимка: ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР влиза в осмото си десетилетие с концерт. Днес, 19 октомври, от 19 ч. в Първо студио на радиото. Музикантите, начело с диригента Димитър Христов ще представят програма, в която се открояват два акцента - премиерни изпълнения и забележителни солисти, участвали в записите на оркестъра през изминалия сезон. Кристиян Неделчев – продуцент народна музика в БНР – разкрива повече специално за Радио България:

"Изключително ярка музикална програма в откриващия концерт на ОНМ на Националното радио! По традиция каним някои от най-ярките солисти от предходния звукозаписен сезон – така ще бъде и в концерта четвъртък вечер.

Репертоарът ще бъде интересен и в голяма степен непознат – авторска музика и автентичен фолклор от няколко фолклорни области. Ще има дебют на солист и в състава на оркестъра – своето първо участие в него ще направи младият кавалджия Георги Добрев като трети кавал.

71-вият музикален сезон на ОНМ на БНР ще бъде особено богат на събития.

Христофор Раданов

На 7 декември с празничен концерт ще честваме 80 г. Христофор Раданов –диригент, който двайсет години беше начело на ОНМ и остави ярка следа в творчеството на състава. В "Тайните на българските инструменти" ще бъде представена тамбурата. Бижуто в концертната програма на оркестъра от последното десетилетие - "Ритъмът на Балканите" - ще отдаде почит към дамите на Балканите. "Музика в портрети" ще ни срещне с трима солисти – макар и световноизвестни, някои от тях ще застанат за първи път на тази сцена.

“Тази година сме поканили едно семейство, което отдавна не живее в България - кавалджията Димитър Карамитев и певицата Магдалена Тодорова ще гостуват със свои изпълнения- авторски песни и инструментални композиции. Третият солист, който сме поканили също не живее в родината -  изключително разпознаваем е в чужбина, живее във Франция. Това е гъдуларят Димитър Гугов, който свири с „Варварските цигулки“- една много интересна етно рок формация, която среща монголската, българската и френската култура. Димитър Гугов е феноменален гъдулар – ще го видим за първи път с Оркестъра за народна музика на Националното радио“- разкрива още продуцентът Кристиян Неделчев.

Ще се завърне с поредно издание и проектът "Вокално-инструментални картини" – концертна програма за хоровете и оркестрите в България, в която се откроява грижата на ансамбъла да продължава да се пише за тези състави.

Още много вълнуващи срещи с българския фолклор ни очакват заедно с музикантите от ОНМ на БНР в предстоящия сезон.


Снимки: Оркестър за народна музика на БНР, Съюз на българските композитори

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15