Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР открива 71-вия си сезон

Снимка: ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР влиза в осмото си десетилетие с концерт. Днес, 19 октомври, от 19 ч. в Първо студио на радиото. Музикантите, начело с диригента Димитър Христов ще представят програма, в която се открояват два акцента - премиерни изпълнения и забележителни солисти, участвали в записите на оркестъра през изминалия сезон. Кристиян Неделчев – продуцент народна музика в БНР – разкрива повече специално за Радио България:

"Изключително ярка музикална програма в откриващия концерт на ОНМ на Националното радио! По традиция каним някои от най-ярките солисти от предходния звукозаписен сезон – така ще бъде и в концерта четвъртък вечер.

Репертоарът ще бъде интересен и в голяма степен непознат – авторска музика и автентичен фолклор от няколко фолклорни области. Ще има дебют на солист и в състава на оркестъра – своето първо участие в него ще направи младият кавалджия Георги Добрев като трети кавал.

71-вият музикален сезон на ОНМ на БНР ще бъде особено богат на събития.

Христофор Раданов

На 7 декември с празничен концерт ще честваме 80 г. Христофор Раданов –диригент, който двайсет години беше начело на ОНМ и остави ярка следа в творчеството на състава. В "Тайните на българските инструменти" ще бъде представена тамбурата. Бижуто в концертната програма на оркестъра от последното десетилетие - "Ритъмът на Балканите" - ще отдаде почит към дамите на Балканите. "Музика в портрети" ще ни срещне с трима солисти – макар и световноизвестни, някои от тях ще застанат за първи път на тази сцена.

“Тази година сме поканили едно семейство, което отдавна не живее в България - кавалджията Димитър Карамитев и певицата Магдалена Тодорова ще гостуват със свои изпълнения- авторски песни и инструментални композиции. Третият солист, който сме поканили също не живее в родината -  изключително разпознаваем е в чужбина, живее във Франция. Това е гъдуларят Димитър Гугов, който свири с „Варварските цигулки“- една много интересна етно рок формация, която среща монголската, българската и френската култура. Димитър Гугов е феноменален гъдулар – ще го видим за първи път с Оркестъра за народна музика на Националното радио“- разкрива още продуцентът Кристиян Неделчев.

Ще се завърне с поредно издание и проектът "Вокално-инструментални картини" – концертна програма за хоровете и оркестрите в България, в която се откроява грижата на ансамбъла да продължава да се пише за тези състави.

Още много вълнуващи срещи с българския фолклор ни очакват заедно с музикантите от ОНМ на БНР в предстоящия сезон.


Снимки: Оркестър за народна музика на БНР, Съюз на българските композитори

БНР подкасти:

Още от категорията

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15