Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в БНР ще разкаже за първия директор Сирак Скитник

Георги Лозанов, Милен Митев, Кирил Вълчев
Снимка: Стоян Радев

В сградата на Българското национално радио ще бъде открита мултимедийна изложба за живота и творчеството на Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник. Това съобщи генералният директор на БНР Милен Митев при представянето на октомврийския брой на списание “ЛИК”, посветен на 140-годишнината от рождението Сирак Скитник - художник, поет, критик и първи ръководител на Радио София (днес Българско национално радио).

БНР обяви 2023 г. за годината на Сирак Скитник, защото през нея се навършват и 80 г. от смъртта му.

Сирак Скитник е всестранно надарена личност, но за работещите в Българското национално радио той си остава преди всичко първият главен негов уредник. В известен смисъл имаме дълг към личността му и списание “ЛИК” частично изкупва този дълг като пространно отваря ветрилото на неговите таланти”, заяви Милен Митев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29