Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рицарят на рок поезията Александър Петров празнува с „концерт, който няма да се повтори“

Снимка: Facebook /Александър Петров

Едно от знаковите имена в българската музика – рицарят на рок поезията Александър Петров – отбелязва своята 70-годишнина с концерт на 25 октомври в Зала 1 на НДК, събрал някои от най-знаковите песни по негови стихове "Нашият град", "Богатство", "Оловният войник", "Жулиета", "Главната улица" и още много други.

С поезията на Александър Петров, заредена винаги със силни послания, свързваме редица хитове на групи, формирали рок музиката в България в последните няколко десетилетия - това са Тангра, Щурците, Фактор, Сигнал, Диана Експрес, Б.Т.Р., D2. Поетичните му текстове остават завинаги в сърцето и превръщат в хитове песните на редица индивидуални изпълнители като Стенли, Вили Кавалджиев, Валди Тотев, Кирил Маричков, Илия Ангелов, Георги Христов и много други.

Роден в София на 23 септември 1953 г., Алксандър Петров завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. Като малък иска да се занимава с история, но съдбата му е отредила друго поприще. Първите му стъпки в рок музиката се получават почти случайно – композиторът Борис Карадимчев му предлага да напише текст за песен на една провинциална група. Така се ражда историята за малкия град, в който няма какво да се случи – стихове, които Борис Карадимчев облича в музика. Веднага след това записват песента за най-прочутата хазяйка в България, третата песен е "Любовта, без която не можем" – все златни хитове от репертоара на група Тангра.

"Някак си влязох с шут през главната врата в тази професия", шегува се Александър Петров. Чувството за хумор не му изневерява и в разговора му с Диляна Трачева по повод неговия концерт, озаглавен "Рок поезия":

Александър Петров

"За втори път казваш моята 70-годишнина и това много ме притеснява, защото ще разгониш като пилци всички млади музиканти, които биха ми звъннали преди този анонс. Аз и затова не го рекламирам така – защото смятам, че това не е важно, не е юбилеен концерт. По-скоро това е един концерт, който няма да се повтори. Защото публиката ще има възможност да чуе наистина емблематични песни, визитните картички на толкова обичани български рок групи. Не е лесно да събереш в едни ден на една сцена всички тези музиканти. Разбира се, нашето приятелство и сътрудничество толкова много години си казва думата, но действително този концерт е труден за организиране."

Убеждаваме се в това, виждайки музикантите, които ще застанат на сцената на 25 октомври. Те наистина са едни от най-любимите - Тангра, Сигнал, Фактор, Б.Т.Р., Кирил Маричков и Стенли – все артисти, близки на Александър Петров и в творческия, и в личния път. На въпроса кое е различното след толкова години и кое все още си е там, той отговаря:

"Не бих могъл да кажа, че нещо е различно. Защото преди всичко имаме огромно доверие един към друг: те – в думите, които пиша, аз – в музиката, която те правят. Така че това ни е събирало през всичките тези години. И си давам сметка, че пишейки поезия, намерих начин да публикувам стиховете си не като вися на червеното килимче пред някоя редакция (в миналото така беше), а просто намерих начин да ги популяризирам чрез музиката на моите приятели и колеги. Те са тези, които всъщност направиха стиховете ми много популярни и аз никога не бих могъл и за миг да забравя това, което са допринесли за мен."

Концертът е озаглавен "Рок поезия" – запазената марка на Александър Петров. Оказва се, че той наистина я е запазил по всички правила на Закона за интелектуалната собственост.

"Защо е озаглавен "Рок поезия" – защото всички песни, които ще прозвучат, са правени преди всичко като стихотворения, а после съм ги давал на композитори и музиканти да ги облекат в музика. Тук подбрах, бих казал, смислени песни, в които съм се опитал да направя някакво послание. Нормално е всяко поколение да бъде със собствената си музика, със собствените герои на сцената и аз това го приемам като част от еволюцията. Много е важен обаче във всички случаи добрият вкус, защото във всеки жанр има много стойностни неща, но има и абсолютно ненужни… песни, да ги нарека, които нямат никакво значение за въртенето на земята. Просто бих искал да слушам повече неща за доброто, за надеждата, за вечните теми – за любовта и за срещите, разделите… Бих искал по някакъв по-дълбок начин да ги чуя чрез песен. Разбира се, една песен преди всичко трябва да забавлява. Но и същевременно ми се иска да има повече песни, които ни карат да се замислим именно за тези вечни неща в живота, без които не можем."

Една от тези вечни теми е любовта, за която Александър Петров е сътворил незабравим стих. „Любовта, без която не можем“ се превърна във вечен хит на група Тангра.

Снимки: Facebook /Александър Петров,  Ани Петрова, НДК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15