Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът под тепетата отново е на джаз вълна – започва Plovdiv Jazz Fest

Снимка: plovdivjazzfest.com

От 27 до 29 октомври за поредна година Пловдив ще бъде джаз с деветото издание на Plovdiv Jazz Fest. "Фестивалът се оформя като хубав, смислен празник на джаза – камерен, бутиков фестивал, където музиката се слуша и чува" казва директорът на форума Мирослава Кацарова. Сред музикантите от България, Австрия, Италия, САЩ и Бразилия, които ще гостуват в Града под тепетата има един носител на награда Грами и общо 24 номинации за престижното музикално отличие.

Меломаните ще имат възможност да чуят звездния пианист Джоуи Калдерацо (на 29.10), заедно с 11 пъти номинирания за наградата саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителния дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett.


На сцената в Дом на културата "Борис Христов" от 20 ч. всяка фестивална вечер ще представя по два концерта. Отделено е специално внимание на инструменталния джаз, китарата в джаза и камерните концерти.

Още в началото – на 27 октомври, петък – награда за цялостен принос в джаза получава контрабасистът Веселин Веселинов-Еко, който тази година отбелязва и своята 60-годишнина.

Част от интересната съпътстваща програма на Plovdiv Jazz Fest е едно предварително събитие. Ден преди откриването, на 26 октомври, от 19.30 ч. в Първо студио на Радио Пловдив, пианистът Димитър Бодуров ще отпразнува своя имен ден с концерт на Бодуров Трио.

Бодуров Трио
Димитър Бодуров е роден в България джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия. Силно повлиян от фолклора на родната си страна, той го комбинира в музиката си с класическата композиция. Прекрасен пример за това е неговата трактовка на народната песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" – пиесата "Лале" от албума на Бодуров Трио "Stamps From Bulgaria" от 2008 г.

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: plovdivjazzfest.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15