Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът под тепетата отново е на джаз вълна – започва Plovdiv Jazz Fest

Снимка: plovdivjazzfest.com

От 27 до 29 октомври за поредна година Пловдив ще бъде джаз с деветото издание на Plovdiv Jazz Fest. "Фестивалът се оформя като хубав, смислен празник на джаза – камерен, бутиков фестивал, където музиката се слуша и чува" казва директорът на форума Мирослава Кацарова. Сред музикантите от България, Австрия, Италия, САЩ и Бразилия, които ще гостуват в Града под тепетата има един носител на награда Грами и общо 24 номинации за престижното музикално отличие.

Меломаните ще имат възможност да чуят звездния пианист Джоуи Калдерацо (на 29.10), заедно с 11 пъти номинирания за наградата саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителния дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett.


На сцената в Дом на културата "Борис Христов" от 20 ч. всяка фестивална вечер ще представя по два концерта. Отделено е специално внимание на инструменталния джаз, китарата в джаза и камерните концерти.

Още в началото – на 27 октомври, петък – награда за цялостен принос в джаза получава контрабасистът Веселин Веселинов-Еко, който тази година отбелязва и своята 60-годишнина.

Част от интересната съпътстваща програма на Plovdiv Jazz Fest е едно предварително събитие. Ден преди откриването, на 26 октомври, от 19.30 ч. в Първо студио на Радио Пловдив, пианистът Димитър Бодуров ще отпразнува своя имен ден с концерт на Бодуров Трио.

Бодуров Трио
Димитър Бодуров е роден в България джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия. Силно повлиян от фолклора на родната си страна, той го комбинира в музиката си с класическата композиция. Прекрасен пример за това е неговата трактовка на народната песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" – пиесата "Лале" от албума на Бодуров Трио "Stamps From Bulgaria" от 2008 г.

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: plovdivjazzfest.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05