Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Дунав Ултра” влезе в полезрението на световния туризъм

Снимка: lonelyplanet.com

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море “Дунав Ултра” влезе в годишната класация на издателя на пътеводители Lonely Planet за топ 50 препоръчани дестинации в цял свят през 2024 г. Дългият 740 км веломаршрут е единственият посочен на територията на Източните Балкани, а това означава пробив в сферата на туризма за страната ни и възможност за развитие на района.  

В обширен материал са представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа – масовото изминаване на Дунав Ултра на две колела.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация “Дунавски лимес”, в която “Дунав Ултра” е посочен като поддържащ туристически продукт с възможност за самоорганизирано пътешествие с велосипед.  

В “100 Дунав Ултра забележителности” влизат крепостта Баба Вида, Улпия Ескус край село Гиген, легионният лагер Нове близо до Свищов, Сексагинта Приста в Русе, Дуросторум в Силистра и Белоградчишката крепост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13