Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етрополе с нов туристически продукт за любителите на активния отдих

Етрополският манастир Св. Троица
Снимка: Венета Николова

Етрополе е приятно, зелено провинциално градче, притихнало сред северните склонове на Стара планина, в подножието на вр. Баба /1787 м./. През последните години районът се наложи като търсена дестинация за пешеходен туризъм, благодарение на възможностите за преходи до най-красивите кътчета на Етрополския Балкан. Туристите отсядат в местните къщи за гости, но преди да потеглят нагоре по пътеките на Балкана, те не пропускат да разгледат 3 от 100-те Национални туристически обекта в града. Това са Етрополският манастир „Св.Троица“, красивата Часовникова кула и Историческият музей.

Историческият музей в Етрополе

"Хартиеният паспорт на 100-те Национални туристически обекта на Българиябеше наскоро дигитализиран. Вече в Етрополския манастир е монтирано табло с дигитален печат, така че туристите, събиращи печати ще бъдат улеснени“ – каза Даря Заричинова от Регионално сдружение ТурКлубРемарк.

Даря Заричинова от ТурКлубРемарк

Любителите на активния отдих вече могат да получат подробна актуална информация за пешеходните маршрути на територията на Етрополския Балкан от новия сайт, създаден от Регионалното сдружение, съвместно с Общината и дружество „Туризъм спорт и екология. "В него са представени 8 карти, които могат да се разгледат на лаптопа и на всякакви устройства. Има карта към всеки отделен маршрут." казва Даря Заричинова и пояснява:

"Тази карта е направена с My Maps на Google Мaps и има подробни тракове на всички маршрути – от най-малкия до най-големия. Това ще бъде безкрайно полезно на туристите, които имат желание да обикалят, да търсят нови маршрути. А на картата, освен самите маршрути, са посочени и много други обекти. В нея са включени културно- исторически забележителности, места за настаняване и хранене и т.н. Към сайта ще има и линк към пътеписи на пътешественици, които от първо лице ще дават още по-обективна представа за района на потенциалните му посетители.“

Община Етрополе е поела ангажимент да изгради четири информационни табла при изходните точки на маршрутите. На тях ще има карта и QR код. Ще се предлагат и карти на хартиен носител.

Водопадът Варовитец

"В региона тенденцията е да идват все повече привърженици на планината и големите планински преходи – казва Даря Заричинова. – А тук има много разнообразни пътеки, които са добре маркирани с различна дължина и степен на трудност. Една от най-популярните е „Екот от камбанен звън“. Тя е около 2 км. и половина само, започва от село Рибарица и стига до манастира „Св Троица“. Но има и много по-дълги маршрути, като например обходният маршрут на Етрополска Стара планина , който е над 50 км. Има пътека до древнотракийската крепост Чертиград, която сама по себе си е природна и културна забележителност. Интересен е маршрутът по стъпките на Бенковски, който се организира всяка година през месец май и е много популярен, тъй като има и историческа стойност.“

Собствениците на къщи за гости и малки семейни хотели в Етрополския Балкан отчитат успешен летен сезон, както и засилен интерес през есенните уикенди. Районът е известен и като дестинация за конни преходи, благодарение на конната база, която от години посреща любители на ездата. Общината развива и спортен туризъм покрай редовните лагери с младежи, които тренират футбол и волейбол в местните спортни бази.

Конни преходи в района на Етрополе

Вижте още:

Снимки: Венета Николова, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50