Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ерген Деда" – ново етно приключение с Нина Николина

Снимка: Facebook / Nina Nikolina

Певицата Нина Николина отдавна е позната с представянето на български народни песни в осъвременен вариант, събрани в няколко албума. "Ерген деда" е най-новият, трети сингъл от втория концертен албум на Нина Николина "Jazz & Traditions Vol.2". Шопската хумористична песен в етноджаз аранжимент на Калин Вельов ще вдигне градуса на настроението и на концерта на Нина Николина с нейната формация тази вечер, 2 ноември,в "Бар Петък" в София. Интерпретирани в актуални музикални жанрове с джазово, фънки, R&B и електронно денс звучене, в програмата на концерта ще присъстват не само фолклорните песни, а и нейни поп хитове като "Ти", "Не мога", "Тебе да вземем" и "Сън".

"През цялата си музикална кариера се опитвам да добавя нова аудитория към тези хора, които харесват български фолклор – казва Нина Николина. – И то най-вече сред младите хора, защото ако не предадем традицията, тя ще изчезне. Българският фолклор е много интересен и много красив. Той е и смешен, има вътре толкова интересни истории, които смятаме че са останали тогава, във времето си, или в библиотеките и в старите сборници – а това не е така. Затова често отварям сборниците и намирам красиви песни, смешни песни, и ги правим заедно с бандата. В този проект "Джаз и традиции" сме направили точно това заедно с Ясен Велчев, Калин Вельов, Таня Първанова и Мартин Ташев.  

"Ерген Деда" е песен, с която се срещнах като съвсем малка в хора на майка ми – тя е диригент, Росица Господинова. В най-популярния си вариант "Ерген Деда" е на композитора Петър Льондев. Ние обаче сме направили тази песен по аранжимент на Калин Вельов. Използвали сме основната мелодия на автентичната "Ерген Деда". С помощта на една моя много близка приятелка, доцент в БАН – Веселка Тончева – изнамерихме един текст, който е продължение на този, който всички знаем. Там има малко по-любовни неща – ще ви чакам на 2 ноември, за да ви ги доразкажа!" 

Дни след концерта, на 7 ноември стартира и националното турне на Нина Николина със спектакъла за деца "Кральо Портальо". Турнето започва от Враца и ще обиколи осем града. Премиерните спектакли в София и Братислава преминаха с възторг и любопитство от страна на децата, които стават и участници в концерт-спектакъла.

Представлението, кръстено на едноименната народна игра "Кральо Портальо" е интерактивно преживяване за деца над 6 години, в което малките зрители научават различни фолклорни митове, песни, игри, гатанки и обичаи. Във вълшебния свят на българския фолклор ни пренасят Нина Николина и актьорите Георги-Маноел Димитров и Димитра Попова.

Детският спектакъл и турнето "Кральо Портальо" се осъществяват със съдействието на Министерство на Културата и Национален Фонд Култура.

Редактор: Диляна Трачева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15