Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопските носии вдъхновиха млади европейски дизайнери

Снимка: БТА

Народните носии от Родопския край вдъхновиха млади европейски дизайнери, финалисти в проекта Echo Academies на фондация Open Space, съобщи БТА, като цитира Alma Communication.

В приключилия наскоро първи етап имаше участници от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания. Финалистите, избрани от журито с председател проф. Любомир Стойков, са трима. Илка Ахиу от Косово представи колекция с традиционното каре от родопска носия и плъстенето като техника. Българинът Йордан Михалев представи детайли от родопска носия, но с модерен прочит, а Хосе Мари Ста Иглесиа от Нидерландия се вдъхнови от декорацията с гайтани експериментира с формата на носията. Младите дизайнери, стигнали до финала, ще бъдат финансирани за производство, като критериите са новаторско и интересно предаване на темата и потенциал на колекцията им да бъде произведена и носена. В следващите месеци с тях ще работят професионалисти от Cumedia (Белгия), Echo Academy Smolyan и микроорганизация от техните държави, които те сами си избират

През 2024 година тримата дизайнери ще представят своите готови колекции пред публика, като за целта трябва да изработят тоалетите с нужното качество и да изготвят стратегия за представянето им. На базата на тези изисквания и трите колекции ще получат отличия и парични награди.


БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55