Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 103 години България обявява национален траур за Западните покрайнини

Цариброд
Снимка: far.rs

На 6 ноември 1920 г. сръбските войски навлизат в Западните покрайнини в районите на Царибродско, Босилеградско и Струмишко. Окупираната площ е от 1555 кв. км с население от 65 000 души. Окупацията се извършва въз основа на постановленията на Ньойския договор от 27 ноември 1919 г. след края на Първата световна война.

Побиването на колчетата по новата гранична линия, някъде край Белоградчик.

На 6 ноември 1920 г. Народното събрание на България прекратява заседанията си в знак на протест и обявява 3-дневен национален траур. Символ на окупацията става черната забрадка. Българките в окупираните земи слагат черни забрадки в знак на национален траур, а прокараната по този начин граница е наречена от българите там "черната граница".

Западните български покрайнини включват 129 селища, 25 от тях са разсечени от прокараната от победителите във войната нова граница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неврокопският митрополит Серафим оглави празничната литургия в гр. Делчево, РС Македония

Тази сутрин, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в град Делчево, в РС Македония, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим води светата литургия, в съслужение с предстоятеля на Делчевско - Каменичката епархия епископ Марко..

публикувано на 28.08.24 в 14:20

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите..

публикувано на 27.08.24 в 18:48
Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00