Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са дарения за изграждането на български православен храм в Лондон

Отец Добромир: Апелирам към българите в Лондон и Великобритания, защо не и в България, да помогнат на това добро дело, което би ни обединило

4
Снимка: БНР

Български православен храм "Свети Йоан Рилски" ще бъде издигнат в Лондон на мястото на досегашния параклис на територията на българското посолство в британската столица. На специално организирано в посолството ни събитие, което събра много наши сънародници, живеещи на острова, посланик Марин Райков представи проекта и даде официален старт на дарителска кампания, чиято цел е да събере средства за изграждането на църквата. Сред присъстващите бяха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит  Антоний и отец Добромир, който води службите в параклиса.

По думите на посланик Райков, проектът на храма е класически. Той наподобява архитектурата на старите български църкви – тези в Плиска, Преслав, Велико Търново и Сердика. Въпреки че "Свети Йоан Рилски" ще бъде на територията на посолството, за реализацията на проекта е било необходимо разрешение от лондонските власти. Такова е получено в резултат на активните усилия на дипломатическото ни представителство и на архитекта на храма.

"Проектът, който беше изработен от един изключително  талантлив италиански архитект, беше одобрен от Съвета на Уестминстър. Това не беше лесно, но постигнахме съгласие. Храмът ще се намира в една изключително централна част на Лондон. Наоколо няма друг православен храм, освен този", сподели посланик Марин Райков пред кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Архитект на българския храм "Св. Йоан Рилски" е италианецът от Пулия Карло Буги. Изборът му не е случаен, тъй като той е известен с афинитета си към православието и към православната архитектура. Сред трудните задачи пред него е била необходимостта да спази изискванията за съхранение на културния облик на района отвън с изискванията на православния канон за вътрешността на храма. 

Митрополит Антоний и посланик Марин Райков
"Това е едно голямо предизвикателство както за архитекта, за строителите, за всички. Това е преди всичко кауза за България“, изтъкна митрополит Антоний и благодари на "всички българи, които ще бъдат част от този проект и ще вградят частица от своите сърца, от своята вяра в този градеж".

"Тази дарителска кампания има за цел преди всичко да обедини българите в Обединеното кралство, да ги накара да изживеят със своите сърца това наистина историческо събитие, защото българите от 30 години се помещават в посолския параклис и сега ще имат възможност вече да го посещават като един благолепен, просторен храм с всички нужни изисквания на интериорния дизайн на православната църква", каза митрополит Антоний. 

До момента за градежа вече са събрани около 400 000 евро. Част от тях са отпуснати от българското правителство, а останалите са дарени от енориашите. Тези средства обаче се оказват недостатъчни. Затова отец Добромир отправя призив:

"Аз апелирам към българите в Лондон и Великобритания, защо не и в България, да помогнат на това добро дело, което би ни обединило. Защото църквата е единственото място в този свят – ето и в политическото пространство ние сме разделени, и в обществото, а църквата е единствената, която може да обединява. Без значение на политическите убеждения, без значение на пола, на възрастта, на образованието, ние винаги сме заедно в църквата. Това би било една много добра българска инициатива в Лондон".

Текст: Миглена Иванова (по репортаж на Веселин Паунов, кор. на БНР в Лондон)

Снимки: БТА, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23