Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Темен Гюро"

Снимка: YouTube

Българският фолклор и неговото претворяване отдавна вълнува музиканти от всички жанрове. Сред тях е и Явор Русинов – композитор, аранжор и продуцент, известен като пионер в смесването на родни фолк мотиви с модерна музика. 

Началото на тези негови творчески търсения е поставено още през 1993 г. с етно-електронния дует VOX с Константин Стоянов. С него следващата 1994 г. издават албума "2101", от който песента "Яна" става хит. През 1996 г. формира успешния етно-проект YAKU (произнася се ЯКУ – първите срички на имената Явор и Курт), в който Явор Русинов си партнира с Курт Хауенщайн от легендарната група SUPERMAX. В резултат на сътрудничеството им излизат два албума: "Total Emigration" (1997) и "The World Behind You" (2003). През 2002 г. заедно с Орлин Кюркчийски и Ясен Козев създава електронното етно-трио BULGARO, с което година по-късно издават албума "Orgasmus".

Сега Явор Русинов се завръща с нов албум – "Яна". Премиерата му във всички музикални платформи е на 10 ноември. "Яна" е петият албум на фолклорна основа, продуциран от автора. Работата по него е започнала преди пет години в колаборация на композитора Явор Русинов с женския народен хор "Големите български гласове" с диригент Илия Михайлов.


Хорът "Големите български гласове" носи настоящото си име от 1990 г. Съставен е от жени от всички региони на страната, избрани заради чистотата на гласовете им, владеенето на българския фолклор и способността им да пеят сложни интервали и дисонанси, съчетани с неравноделни ритми. От 90-те години на миналия век хорът, под диригентството на неговия основател Здравко Михайлов, работи съвместно с ЮНЕСКО, и по-специално с програмата му за опазване на световното културно наследство. 

От 1999 г. музикален директор на "Големите български гласове" е Илия Михайлов, с когото осъществяват много успешни проекти със знаменити творци.
Хорът гастролира в над 25 страни в Европа, Азия, Северна Америка на някои от най-престижните международни фестивали. Би Би Си, радио 3, записва "Големите български гласове", а през 2012 г. френската музикална телевизия МEZZO заснема едночасов филм за работата им, включен в престижната серия "Хоровете на Европа".

Освен хора "Големите български гласове", в албума "Яна" участват и солистите Веско Ешкенази, Теодосий Спасов, Васил Михайлов, Десислава Петрова, Веселка Стамболиева, Красимира Стоянова и др. В него са включени песни като "Темен Гюро", "Катерино Моме", "Рофинка", "Стани Момице", "Капитан Петко Войвода".
Проектът е осъществен със съдействието на "Музикаутор" и има амбицията да бъде представен през 2024 г. с голям аудио-визуален спектакъл в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

В песента "Темен Гюро" солиращият вокал е на Красимира Стоянова.


Снимки: YouTube, iliamihaylov.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15