Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на Еленския бут 2023 се провежда за десети път

Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена
Почти няма къща в гр. Елена, област Велико Търново, в която да не се приготвя "бут по еленски". Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година. Само специфичният климат на Еленския балкан може да придаде неповторимия вкус на сушеното свинско. На него е посветен и местен празник, който тази година се провежда за десети пореден път (10-12 ноември). 

По традиция кулинарното събитие събира гости от страната и чужбина, като миналата 2022 г. беше отбелязан своеобразен рекорд от 50 хиляди посетители в трите дни. Най-атрактивен за непосветените в занаята е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето. 

Празникът на Еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух – казват организаторите от Община Елена и Местния съвет по туризъм. Улиците в дните на празника са изпълнени със занаятчии от всички краища на България и всеки се стреми да примами клиентите със свои деликатеси. "А рецептата за приготвяне на еленски бут у дома само изглежда трудно – казва бай Сава Ковачев. Важни са подправките и самото осоляване на месото в каца с каменна сол."

Снимки: Местен съвет по туризъм в Елена



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15
Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35