Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за враговете и приятелите на България във Военноморския музей във Варна

Снимка: Военноморски музей

На сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и трите държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава (1878-1946) – Турция, Русия и Германия – е посветена изложба, подготвена от Националния военноисторически музей. Експозицията "Враг/Приятел" бе открита във Военноморския музей във Варна лично от министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Тя провокира интереса на днешния човек с това, че обхваща периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески, и обратно. Експозицията не дава готови отговори, а кара зрителя да направи своя интерпретация на историята, като си задава въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове. 

Това се постига чрез проследяване на няколко емблематични истории, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения. Отношението на съвременния българин към трите държави, представени в изложбата, обикновено е полярно и емоционално наситено, а обяснението за това дават събитията, запечатани в документите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45