Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна обратното броене до новия карнавал в Габрово

Снимка: Велина Махлебашиева кореспондент на БНР

По традиция в Габрово в 11-ия ден на 11-ия месец започва обратното броене на дните до карнавала през идната година. Габровци твърдят, че освен обичайните имат и пети годишен сезон, в който се готвят за пролетния празник на шегата. Затова се нарича карнавален. Всяка година на 11-ти, 11-ти, шегобийците обявяват темата на бъдещия празник. Този път мотото ще е: „Правете карнавал, не война!“ по аналогия с антивоенния лозунг на хипи движението от 60-те години на 20-ти век. Облечен като хипи водещият на церемонията с „малките хипари“ дадоха началото на обратното броене на дните до карнавала. Колоните с маскирани габровци и гости по традиция потеглят след котката без опашка в третата събота на май. През новата година датата ще е на 18 май. Дотогава остават 190 дни за подготовка на костюмите и сатиричните платформи.

БНР подкасти:

Още от категорията

Бургас е домакин на Фестивал за училищен театър на испански език

От 28 февруари до 1 март в Бургас ще се проведе XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език. Във фестивала, организиран от посолството на Испания в България, ще участват ученици от 25 училища от цяла България. Идеята на форума е чрез..

публикувано на 28.02.24 в 06:00

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално..

публикувано на 25.02.24 в 01:18

НАТФИЗ представя "Урок за плешивата певица", съвместно с колеги от Букурещ

На 23 февруари в НАТФИЗ е премиерата на "Урок за плешивата певица" по Йожен Йонеско, един от най-ярките представители на театъра на абсурда, съобщава театралната ни академия. Представлението, вдъхновено от световно известното..

публикувано на 23.02.24 в 07:15