Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В прегръдката на облак" – Момчил Колев прави завръщане като изпълнител

Снимка: @MomchilKolevOfficial

Композиторът на някои от най-нежните мелодии в съвременната поп музика – Момчил Колев, днес празнува рожден ден. На него дължим редица хитове от края на ХХ век до днес на изпълнители като Ирина Флорин ("Вятърът спи", "Докога", "В трето лице"), София ("Син талисман"), Руши Видинлиев ("Всичко се връща"), "Антибиотика" ("Няма как") и много други.

Известен с участието си в групи като "Швепс" и "Клас", Момчил Колев добива най-голяма популярност в дует с Добрин Векилов – Дони (дуета "Дони и Момчил") през 90-те години.

Наскоро Момчил Колев се завърна с нова песен – "В прегръдката на облак". В нея освен като композитор, го чуваме отново и като певец – нещо, което, по думите му, не се е случвало от 1998 г. Тогава с Дони издават последния си албум, в който Момчил изпява песента "Заспали птици".

"В прегръдката на облак" ни носи красивите мелодични послания на Момчил Колев, облечени в думите на поетесата Елица Гетова. Напоследък Момчил работи със своя син – Калоян Колев, който е автор на аранжимента и в когото намира вдъхновение:

"Той успява да ме разбере по някакъв начин и да прави неща, които са близки до моята душа. Аз отдавна не съм вече от "модерните" автори, тъй като моят дух остана някъде в края на 90-те и началото на 2000-та година, но синът ми ми помага да бъда актуален и да звуча съвременно, за което съм му безкрайно благодарен", споделя Момчил Колев.

Момчил Колев
Макар и да продължава да пише песни за различни артисти, оттеглянето му като изпълнител от началото на новото хилядолетие е факт. Някои от причините за това научаваме от отговора му на въпроса, какво се е променило от негова гледна точка в музиката за последните 25 години:

"Появи се нова музика, която донякъде предизвика голям интерес в музикантите, тъй като излязоха много нови звуци, които направиха саунда много по-богат, по-интересен. Но за сметка на това пък хармонично и мелодично нещата направо загрубяха. Това много не помага на музиката. Естествено, младите я харесват, тъй като това е музиката на тяхното поколение. Но аз мисля, че има много повече какво да се желае от музикантите и от средата, която създават. Дух трябва, просто трябва дух, който да заразява хората с това, което се прави. Да се дават нови идеи в текстовете, нови послания, нови надежди, ново усещане за любов – това е ролята на музиката всъщност."

Заедно с "В прегръдката на облак", в продължение на година Момчил Колев е създал още около десетина песни с подобно звучене. Вижда ги обединени в един бъдещ албум, по който възнамерява да работи.

Снимки: Yotube / @MomchilKolevOfficial, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35