Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният пост – 40 дни на духовно пречистване преди славното Рождество Христово

Снимка: архив

На 15 ноември започва вторият по продължителност пост в православната ни традиция, подготовка за честването на Рождеството на Господа Иисус Христос.

Смята се, че макар да продължава 40 дни Рождественският (Коледен) пост не е така строг като многодневните пости, предшестващи Великден и Успение Богородично. Дългият период на въздържание от храни с животински произход започва със заговяване на 14 ноември и взаимно опрощение, което успокоява мислите и подготвя вярващите за дългия период на духовно пречистване и телесни лишения, в който водещи следва да са думите на Св. Йоан Златоуст: "Ползата от поста не бива да те ограничава само във въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Простѝ на ближния си оскърблението. Опростѝ делата на длъжника си".


Според Устава на Българската православна църква през първата седмица на Рождественския пост, както и от 20 до 24 декември включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на поста (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традицията повелява на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, да се консумира и риба.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25