Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под пръските на водопада Гюрлек в Източните Родопи

Снимка: YouTube / БНР - Радио Кърджали

В красива местност в Източните Родопи попадаме на истинско природно чудо – водопадът Гюрлек. За него знаят малко хора, тъй като се намира далеч от отъпканите туристически пътеки. Но напоследък все повече туристи идват тук, за да общуват насаме с природата и да усетят живителната сила, струяща от водните му пръски. Есента, когато планината е наметнала най-красивата си одежда, е идеалният сезон за пешеходен преход до скрития в дебрите й водопад.

БНР-Кърджали публикува във Фейсбук кратко видео от това райско кътче. Вижте го:

Водната каскада е наричана също Гюллек, което в превод означава "силно бучащ". Намира се близо до живописното родопско селце Даскалово в община Черноочене. Водата се спуска от не много високо – около 10 м, но пък гледката е впечатляваща. Местните хора твърдят, че каскадата "работи" целогодишно, т.е. тя никога пресъхва, дори през най-горещите августовски дни.


Освен това, Гюрлек е лесно достъпен и е подходящ за преходи на семейства с малки деца. Можете да паркирате на пътя, където е обособено малко уширение, след което ви очаква около километър и половина леко спускане надолу. През това време ще се дивите на красиви природни картини, а водопадът ще ви приветства отдалеч с бълбукащата песен на кристалните му води.

В района ви препоръчваме да посетите каменното село Ненково с въжения мост, който е единствената му връзка с цивилизацията. В близките скали ще откриете следи от загадъчни трапецовидни ниши, изваяни преди хиляди години от древна цивилизация. Въобще целите Източни Родопи са осеяни с тези необясними човешки творения. Можете да съчетаете разходката си до водопада Гюллек и с посещение на известната пещера "Утробата", разположена край село Ненково.

Вижте още:

Текст: Венета Николова

Снимки: YouTube / БНР - Радио Кърджали


Още от категорията

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35