Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечни български шлагери в нов аранжимент звучат в "Образцово кабаре"

4
Снимка: Владимир Томашевич

Тази вечер сме поканени на "Образцово кабаре"! В него вечни български шлагери от близкото минало ще оживеят в нов аранжимент, дело на младия композитор Добромир Кисьов. В програмата са включени емблематични песни като "Хора и улици" на Мими Иванова и Борис Гуджунов, "Спри до мен" на Леа Иванова, "Замълчи" на Мими Николова, "Облаци бездомни" на Богдана Карадочева и много други. На сцената на Pirotska 5 Event Center ще видим над 13 артисти, които сменят повече от 100 костюма, пресъздаващи атмосферата на кабаре.

Главните вокални роли в близо двучасовия спектакъл са поверени на певците Цветелина Маринова (позната от дует EXPOSE) и Тома Здравков. Пищната визия, която ще ни пренесе години назад, е дело на хореографката Велислава Дипчикова и нейния балет. В ролята на конферансие се превъплъщава актьорът Красимир Митов.

Освен музикално шоу, новият културен формат, подкрепен от Музикаутор, подема и нестандартна благородна кауза. Част от приходите от билети за "Образцово кабаре" ще подкрепят онези заслужили артисти от близкото минало, които към днешна дата са в затруднено положение.

Как се е родила идеята за "Образцово кабаре", разказва продуцентът Веселин Стоянов – Лино:

"След като гледах един концерт на наш познат изпълнител с български песни от това време, си казах – колко би било хубаво, ако на тези песни дадем един нов живот, пресъздадем това, което ние искаме да кажем – по-младото, зряло общество от артистите. Ако сложим един танцов театър, за да можем да обогатим тези парчета, едни нови аранжименти – колко хубаво би било! Видях се с Велислава Дипчикова – нашия хореограф, и с Цвети, и им казах за тази идея, и те реагираха – "искаме, правим го, казвай!"."

Тома Здравков и Цветелина Маринова
За Цвети песните, които претворяват в "Образцово кабаре", и днес имат своето място:

"Точно това е музиката, от която ние трябва да се вдъхновяваме и да се учим – там, където има този смисъл, тази лирика, това послание. И в същото време да са песни, които като ги чуеш, наистина да те вълнуват, да ги приемаш като свои. И цялата тази история да знаеш, че ти я разказваш. Това са опорните точки, които изграждат една музика така съвършена."

Тома споделя, че участието в този проект е голямо предизвикателство заради посланието, което трябва да дадат на публиката:

"Много е трудно в днешно време пеейки да даваш надежда. Тези песни такава емоция ти създават – че винаги има надежда. Да, живеем в едни трудни времена, но защо пък да не се облегнеш на тази хубава стара българска музика, която рисува картини, която винаги е с една усмивка?"

"Замълчи, замълчи" е една от тези вечни български песни, създадена за филма "Любимец 13", и изпълнена от Мими Николова. Музиката е от Петър Ступел, а текстът е на Веселин Ханчев.

Фотокредит: Владимир Томашевич




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35