Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Снимка: БТА-архив

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите празници, с културни, бизнес и спортни събития.

Очаква се над 1,7 млн. чуждестранни туристи да посетят страната ни през предстоящия сезон, което е повече от предпандемичната 2019 г. Освен това, около 3,5 милиона ще бъдат зимните пътувания на българите в страната. “Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си у нас”, каза Румен Драганов.

Според него, двата военни конфликта няма да окажат ефект върху макрорамката на туризма. През 2024 г. прогнозите са да бъдат надхвърлени обемите, осъществени през 2019 г., с около 5 процента. Най-много посещения се очакват от граждани на Европейския съюз – 62%, следвани от хора от Великобритания и Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния..

публикувано на 09.08.24 в 12:30