Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в памет на Кольо Карамфилов в Пловдив

Кольо Карамфилов (1963 - 2014)
Снимка: БГНЕС

В пловдивската галерия "Люнион" е открита изложба, посветена на един от знаковите творци в българското съвременно изкуство – Кольо Карамфилов. Тя ще остане отворена за посетителите до 15 януари 2024 години и е посветена на 60-годишния юбилей, който художникът щеше да отбележи на 7 декември тази година и десет години от неговата смърт на 12 януари 2014 година. 

Карамфилов е художник на пространствените пластични и емоционални внушения. Изкуството му е съкровено, поетично, наситено, докосващо с лекота образа и душата на човека.


„Той умееше да казва с малко много. Продължават да го обичат хората, дори и тези, които не са имали щастието да го познават. Той беше изключително харизматична личност“ – казва галеристът Павлина Маринова пред БНР-Пловдив. През създадените от него мъдри и философски светове преминава низ от повтарящи се образи – ръка, глава, цвете, сърце, дърво, къща… Тези знакови сигнали са светът на Кольо Карамфилов. Един от тях открояваме най-ясно – къщата-дом. 


Значението и силата на дома в живота на човека, като съвременно образно послание, ни замисля за това, че независимо къде се намираме, домът е там, където е сърцето. Тези знаци могат да се видят в много от личните рисунки, обекти, литографии и живопис, показани в галерията в родния му град Пловдив.

Кольо Карамфилов е един от идеолозите на създадената през 1989-a авангардна група „Ръб“ заедно с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно, през 1995 г., създава група „Диско 95“ с Димитър Митовски, известен днес повече като филмов и телевизионен режисьор. От 1983 г. до смъртта си през 2014 г. прави десетки самостоятелни изложби и участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина.

Снимки: БНР-Пловдив, FB / GalleryLUnionPlovdiv

Още от категорията

Филмът "Кавал парк" тръгва към сърцата на българите с прожекции в 16 града

“Иска ми се още повече българи да започнат да ценят културата и страната си, без да чакат първо чужденците да ги оценят“. Думите са на Александър Еплер – американец от руски произход, който нарича себе си българофил. Доказва това с целия си живот,..

публикувано на 23.02.24 в 12:20

НАТФИЗ представя "Урок за плешивата певица", съвместно с колеги от Букурещ

На 23 февруари в НАТФИЗ е премиерата на "Урок за плешивата певица" по Йожен Йонеско, един от най-ярките представители на театъра на абсурда, съобщава театралната ни академия. Представлението, вдъхновено от световно известното..

публикувано на 23.02.24 в 07:15

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й..

публикувано на 23.02.24 в 01:18