Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

Снимка: издателство "Лист"

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и „Най-добра готварска книга в Източна Европа”. В 29-ото издание на конкурса Gourmand World Cookbook Awards, проведен тази година в Рияд, са участвали автори от 205 страни. „Готварска книга за големи деца“ събира 14 рецепти за солени ястия и още толкова за сладки десерти и закуски. Рецептите са представени като комикс.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита и на въображението. И за приспиване на сериозноста, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща. С други думи – това е книга за всеки, който обича да си хапва, но не обича да му е сложно“, пише авторката.

Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания. Създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки, а част от тях са събрани в „Готварска книга за големи деца“. В момента Аля е част от екипа на испанската редакция на Радио България, където има възможност да разказва за живота в България на испаноговорящата аудитория по целия свят.

Още от категорията

Филмът "Кавал парк" тръгва към сърцата на българите с прожекции в 16 града

“Иска ми се още повече българи да започнат да ценят културата и страната си, без да чакат първо чужденците да ги оценят“. Думите са на Александър Еплер – американец от руски произход, който нарича себе си българофил. Доказва това с целия си живот,..

публикувано на 23.02.24 в 12:20

НАТФИЗ представя "Урок за плешивата певица", съвместно с колеги от Букурещ

На 23 февруари в НАТФИЗ е премиерата на "Урок за плешивата певица" по Йожен Йонеско, един от най-ярките представители на театъра на абсурда, съобщава театралната ни академия. Представлението, вдъхновено от световно известното..

публикувано на 23.02.24 в 07:15

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й..

публикувано на 23.02.24 в 01:18