Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

Снимка: издателство "Лист"

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и „Най-добра готварска книга в Източна Европа”. В 29-ото издание на конкурса Gourmand World Cookbook Awards, проведен тази година в Рияд, са участвали автори от 205 страни. „Готварска книга за големи деца“ събира 14 рецепти за солени ястия и още толкова за сладки десерти и закуски. Рецептите са представени като комикс.

„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита и на въображението. И за приспиване на сериозноста, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща. С други думи – това е книга за всеки, който обича да си хапва, но не обича да му е сложно“, пише авторката.

Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания. Създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки, а част от тях са събрани в „Готварска книга за големи деца“. В момента Аля е част от екипа на испанската редакция на Радио България, където има възможност да разказва за живота в България на испаноговорящата аудитория по целия свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25