Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

Снимка: архив

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След Възнесението на Христос, когато апостолите тръгнали да проповядват в различни страни апостол Андрей минал по днешното българско Черноморие и отишъл да проповядва към земите на север.

След празничната литургия за Андреевден в параклиса на Богословския факултет на Софийския Университет, бе отслужен и молебен за здраве на българския патриарх Неофит. 78 годишният предстоятел на Българската православна църква бе приет в болница заради обостряне на хронично белодробно заболяване. По време на лечението заседанията на Светия синод по старшинство се ръководят от Великотърновският митрополит Григорий, съобщиха от Синода. Още от категорията

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58