Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българче е част от балканско трио в детския песенен фестивал "Златна монета" в Болоня

10-годишната Дария, Елиза от Албания и малкият Александрос от Гърция поздравяват Европа с песен

4
Дария Стоянова
Снимка: личен архив

От 1 до 3 декември ще се проведе 66-ото издание на един от най-популярните музикални детски фестивали – Zecchino d’oro ("Златна монета") в Болоня, Италия. В него участват деца от 5 до 12-годишна възраст, които с чистата си музика и присъствие ни потапят в един по-добър и светъл свят. Поне за три дни.

"Това е един фестивал, обичан не само от италианците, а от целия свят" – казва преди време за Националната телевизия проф. Виктор Чучков, който оставя българска следа в детското съревнование. През 1984 година той, заедно с поета Драгомир Шопов създават песента "Дъга". Същата година, в изпълнение на 9-годишния тогава Борислав Чучков и 7-годишната Радослава Малякова, България дебютира в конкурса и печели специалната награда на журито за най-добра чуждестранна песен в 27-то издание на "Златна монета".

25 години по-късно, през 2009-а година, с песента "Танцът на Розинка" сестри Тоника и Ивелина Андрееви спечелиха "Медната монета" и наградата на публиката.

Тази година България отново е част от детското вълшебство на Болоня, благодарение на 10-годишната Дария Стоянова от Варна. Българското момиче ще участва с песента "Здравей, Европа", която ще изпълни заедно с 8-годишната Елиза от Албания и 6-годишния Александрос от Гърция. Тримата отправят послание към възрастните да живеем в мир и разбирателство не само в Европа.

Дария, Александрос и Елиза
Те са единствените чуждестранни участници на тазгодишното издание на фестивала. На сцената ще излязат общо 17 малки певци от различни области на Италия, които ще изпълнят 14 песни, съпроводени по традиция от детския хор "Антониано", носещ името на религиозната християнска институция в Болоня, занимаваща се със солидарност и в чийто салон от 1961 г. се провежда музикалното събитие. Автори на песните тази година в "Златна монета" са не само творци на детски песни, но известни рок и поп музиканти като Макс Гадзè , Лоредана Бертè и Матео Бочели – син на Андреа Бочели, a създатели на песента "Ciao Europa" ("Здравей, Европа") са италианците Лодовико Сакол и Арканджело Кровела.

Самата Дария Стоянова живее от години в Италия, а музикалния си талант наследява от своята майка Светла, която преди 14 години сама изкачва световните музикални класации с песента си "Тази вечер", вплела български народни ритми с диско и поп звучене. Днес е ред и на нейната дъщеря Дария.

"От пет години живея в Рим. Уча във френско училище и говоря четири езика – френски, български, италиански и английски език. Освен пеенето обичам да рисувам, да играя с приятели и да пътувам по света. Но най-много обичам да танцувам хип-хоп" – каза за предаването "Евробокс" на БНР Дария Стоянова и допълни: – Много се вълнувам. Да пея на "Златната монета" е моя мечта от много малка и съм много щастлива, че ни избраха."

Девизът-послание на 66-тото издание на конкурс e "La musica può " (Музиката може), с което се подчертава историческото значение на детския музикален фестивал, "защото музиката забавлява и възпитава и децата, и възрастните, израз е на разнообразни човешки ценности", както отбелязват и организаторите му. Самата Дария споделя пред БНР, че не е сигурна каква иска да стане, когато порасне, защото харесва много професии, но е категорична, че музиката винаги ще бъде част от живота й. И си пожелава само едно – да има мир по целия свят.

"Искам да пътувам и да опознавам нови страни, да имам много приятели и всички хора да са здрави и щастливи" – казва 10-годишното момиче.

"Златна монета" ще се излъчва директно по италианската телевизия RAI 1 на 1, 2 и 3 декември, когато ще бъде излъчен победителят.

А когато една детска песен стига до сърцето – животът ѝ продължава десетилетия, какъвто е случаят и с "Дъга– българската песен, спечелила надпреварата за най-добра чуждестранна песен на "Златната монета" преди 39 години.

"Моля, кажете не на шега кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива… Казвайте кой? Аз или ние, ти или той?..." – така започва песента.  Чуйте я и в нов аранжимент, в изпълнение на малките чаровници от вокална група "Бон Бон" и известни български музиканти:

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15