Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Снимка: Община Кюстендил - архив

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града.

Коледно градче в центъра на Кюстендил ще възроди традицията отпреди десетилетия, когато търговци и производители аранжираха и предлагаха редица стоки, храни и кулинария, местно производство, вино и напитки, сувенири и подаръци. Очаква се отново да отвори и известната винарна "Сам дойдох", в която стотици кюстендилци посрещнаха Милениума, съобщи кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. В Коледното градче ще бъдат изградени 16 дървени къщички, в две от които ще бъдат разположени работилници за сувенири, в които децата ще могат да изработят различни украси за празниците.


БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55