Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-красивата омъжена европейка е българка

Манита Ватран е "Мисис Европа 2023"

Снимка: Facebook /Manita Vartan

През миналата година тя спечели наградата в националния конкурс "Мисис България Интернешънъл", а преди дни бе обявена за най-красивата омъжена европейка. Манита Вартан отнесе титлата "Мисис Европа 2023" на престижния конкурс в Истанбул.

Нашата красавица е родена в Пловдив, но е с арменски корени. Израснала е в Родопите, откъдето пази мили детски спомени. Освен с красотата си, тя впечатлила журито и със своя интелект. Манита Вартан е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Тя владее 5 езика, освен българския – арменски, английски, испански, руски и турски. Няколко години работи като учител, но след това изцяло се насочва към модата, а впоследствие и към благотворителна дейност. Мани, както й викат близките, е омъжена от 2016 г. Дъщеричката й Елизабет също е известна – с музикалния си талант детето печели Национални и международни конкурси и фестивали за поп и джаз пеене.

На финала на "Мисис Европа 2023" българката се представи заедно с красавици от Испания, Латвия и Франция. Самият конкурс продължил цели четири дни. Състезателките участвали в конференция под наслов "Превенцията на насилието над жени" с емоционални речи, като изнесли статистики за собствените им държави, научаваме от самата Манита в интервю за БНР-Стара Загора. И още:

"Вторият ден беше Ден на нациите. Всяка една представифилм, който е заснела и с който показа  родината си. Бяхме подготвили и подаръци за всички участнички и една на друга си ги разменихме. Това бяха типични неща за всяка националност.Като представител на България, аз подготвих малки бурканчета шарена сол, сладко от рози и по един сувенирен магнит от Несебър, като се опитах в това малко подаръче да съчетая три различни района на България – Родопите, Долината на Розите и Черноморието ни."

Както във всяка модна надпревара, и в този конкурс е имало кръг с народни носии, разказва най-красивата европейка:

"Аз най-много се вълнувах за националния кръг. За него бях подготвила автентична родопска носия с менци и с бъклица. Исках да представя красотата на Родопите, тъй като моето детство е преминало именно там. Съдейства ми пловдивска фирма за изработване на носии, но те ми намериха автентична такава. Основната ми идея по време на цялостното ми представяне на България на този конкурс беше да заложа само на българското производство и на българските дизайнери. Затова двата ми тоалета -официалният и спортно-елегантният, са дело на дизайнер номер едно на България за последните години – Стоян Радичев", обяснява Манита.

Пленителната българка има интереси в различни области. Тези дни тя ще зарадва своите почитатели с кулинарна книга, в която ще разкрие традиционни арменски рецепти. "Книгата е свързана с участието ми в едно кулинарно риалити, където показах умения в готварството. Последва голям интерес и така се роди идеята да събера 20-те мои любими арменски рецепти и да ги издам" – казва Манита.

"Оттук нататък продължавам да се занимавам с нещата, които правих през изминалата година – лице съм на няколко модни бранда, щастлива съм, че чрез победата ми на "Мисис Европа" спечелих за България и наградата за дизайнер на "Мисис Европа", която отиде за Стоян Радичев. Продължавам да се занимавам и с талантливи деца - ще създам сцени за изявите им" – каза Манита Вартан и добави, че в престижния конкурс не застава със своето собствено име, а с името на България и се гордее с това.

Вижте още :

Текст: Венета Николова /по материал на Силвина Златарова от БНР-Стара Загора/ 

Снимки: Facebook /Manita Vartan


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05