Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите за гости край езера, спа курорти и етнографски селища са хит по празниците

7
Снимка: БТА

Тази година търсенето на оферти за Коледа и Нова година е започнало още от края на месец август, като предпочитанията са насочени най-вече към къщите за гости близо до планинските ни курорти. "Преди 10-на години беше съвсем нормално българите да наемат къщи за празниците в последния момент – през ноември или декември. Тогава все още цените не бяха толкова раздути спрямо останалото време на годината" – казва Велизар Гоцев от платформата за селски туризъм в България bgvakancia.com. И добавя:

"А в момента от една страна къщите се наемат от по-рано, а от друга – цените, на които те се отдават са доста по-високи спрямо това, което се предлага през останалите месеци. Сега цената за самостоятелна къща, която се наема за ползване, без да има осигурени допълнителни екстри, като храна и т.н. от собствениците за новогодишните празници, се движи в диапазона между 70-85 лв. на човек. Това означава, че къща за 10 човека се предлага за около 800 лв. на вечер. Но има задължително условие – базата да се наеме за минимум три нощувки."

В България има около 4000 официално регистрирани къщи за гости. По-голямата част са включени в платформата, в която работи Велизар. Според него по-изгодните оферти отдавна са разпродадени. Към края на ноември базата е била почти 100% резервирана за празниците. Предпочитат се къщи за гости, които не са твърде отдалечени от дома. "Примерно, жителите на София търсят най-вече къщи на 150-200 км. от града, защото не могат да предвидят каква ще бъде пътната обстановка при евентуални обилни снеговалежи през декември" – казва Велизар Гоцев. 


Най-търсени са локации като Централен Балкан, Еленския Балкан и в района на ски курортите ни. Но не само:

"Напоследък започнаха да се популяризират села около различни язовири. Примерно около Шумен и Варна има село, което се казва Ловец. То се намира на брега на язовир Тича и в момента е много популярна дестинация. Същото важи и за село Аспарухово на язовир Цонево. 


Традиционен интерес има към етнографски села като Боженци, Арбанаси и т.н.. Но пък наблюдаваме все повече резервации за дестинации, като град Твърдица, например. Наоколо имаме потопена църква, пещери, манастири… Има и ски писта, която тази зима ще работи за първи път от 15 години. И това ще бъде много добра алтернатива на по-скъпите курорти, защото цените на празничните пакети в подобни дестинации са значително по ниски" – обяснява Велизар Гоцев.

Българинът е голям фен на спа почивките, затова разположението на къщата за гости до спа курорт или наличието на минерална вода наблизо е сериозен плюс при избора на празничния пакет.


Преобладават резервациите за Нова Година, защото Коледата се възприема като домашен, семеен празник. Но и тук тенденцията се променя:

"За Коледа много рядко собствениците завишават стандартните си цени – пояснява Велизар Гоцев. – Единственото, което поставят като изискване е минимален брой нощувки – поне 2 или 3. И вече имаме все повече случаи, при които сравнявайки цените на пакетите за Коледа и Нова Година, хората решават да си наемат къща за Коледа, а за Нова Година да си спестят по-високите разходи и да си останат у дома."

Вижте още :

Снимки: БТА, bgvakancia.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15