Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

114 години от рождението на поета

Възражда се интересът на хора от целия свят към къщата-музей и творчеството на Никола Вапцаров

Снимка: Кети Тренчева

На 7 декември 1909 година, в планинското градче Банско е роден големият поет-хуманист и антифашист Никола Вапцаров. Заради своите убеждения той е обвинен в подривна дейност и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на гарнизонното стрелбище в София на 23 юли, 1942 година. Вапцаров е единственият българин, носител на почетната награда на Световния съвет на мира, с която е удостоен посмъртно през 1952 година. Кореспондентът на БНР в Банско Кети Тренчева разказва:

"В годината, в която майката на поета, баба Елена Вапцарова, получава световното отличие за сина си, семейната им къща отваря врати като музей, с което се поставя и началото на музейното дело в Банско. В него се съхраняват всички важни документи, свързани с живота на поета, историята на неговото семейство, чернови на стиховете му, първото издание на стихосбирката " Моторни песни"."

"За него – Живота – направил бих всичко.

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък,

бих търсил

в простора

далечна

планета…."

"Вяра" – Никола Вапцаров

През 1952 г. се навършват десет години от разстрела на Никола Вапцаров и по този повод в семейния дом на поета е подредена част от неговия архив, пресъздадена е обстановката от детството му. Първият екскурзовод е била майката на поета Елена Вапцарова. 

Къща-музей „Никола Вапцаров“ в Банско
Седем десетилетия по-късно все по-отчетливо се възражда интересът на хора от целия свят към къщата-музей на Никола Вапцаров и неговото творчество, споделя директорът на Музейния комплекс – Банско Светла Барякова:

"Поезията му наистина търпи едно прераждане, защото е изключително човешка и всеки би могъл да намери себе си в нея – своите тъги, неволи, радости, мечти, идеали. От цял свят идват тук, за да се преклонят пред Никола Вапцаров."

"Прощално"

"Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида."

Репортаж на Кети Тренчева

Снимки: Кети Тренчева, visit-bansko.bg


Още от категорията

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално..

публикувано на 25.02.24 в 01:18

НАТФИЗ представя "Урок за плешивата певица", съвместно с колеги от Букурещ

На 23 февруари в НАТФИЗ е премиерата на "Урок за плешивата певица" по Йожен Йонеско, един от най-ярките представители на театъра на абсурда, съобщава театралната ни академия. Представлението, вдъхновено от световно известното..

публикувано на 23.02.24 в 07:15

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й..

публикувано на 23.02.24 в 01:18