Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Спиридон - покровителя на занаятчиите

Свети Спиридон
Снимка: архив

Съгласно народния календар и календара на Българската православна църква днес се чества денят на Свети Спиридон. Този ден се определя и като празник на различните еснафски организации и сдружения. Светецът е роден през IV век на остров Кипър в бедно семейство. Той се отдава изцяло в служба на бедните и страдащите и се прославя с добрите си дела. Назначен е за епископ на град Тримитунт в Кипър.

В българската традиционна култура Св. Спиридон се приема като покровител на занаятчиите - обущари, абаджии, а също на керемидчии, грънчари, тухлари и др. Вярва се, че светецът пръв открил как да се направи здрав съд от глина. В началото опитвал само с глина, но все не успявал. Огорчен от неуспеха, той се разплакал, сълзите му закапали върху колелото и глината станала податлива. Направил съда, опекъл го и така дал този занаят на хората.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01