Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефановден е

Снимка: Архив

На 27 декември православната църква чества паметта на първия християнски мъченик – Свети Стефан. 

Подобно на Христос, той можел да прави чудеса, като полагал ръцете си върху болни и те оздравявали. И макар данните за живота му да са оскъдни, в България светецът се ползва с особено почтение, защото третият ден на Рождество Христово, когато се отбелязва неговият празник, "затваря" коледния празничен цикъл.

Последният празник през годината се посреща тържествено в народната традиция – с месни ястия, баница с месо, песни и веселие. Особено богата е трапезата в дома на имениците днес - Стефан, Стефана, Стефка, Венко, Стоян, Стойко, Стоичко, Стоимен и всички производни от тях имена.

Св. Стефан е патрон и на много български храмове, сред които е и светинята на борбата за църковна независимост – Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Светъл и благословен празник на всички!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен..

публикувано на 01.05.24 в 07:45

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45