Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 декември в Гренобъл ще се отслужи Света Литургия

Православната българска общност във Франция очаква с трепет Рождество Христово

Отец Петър с молитвени благопожелания към всички сънародници у нас и в чужбина: Да се стремим да бъдем полезни на всеки

7
Снимка: личен архив

Как празнуват Рождество Христово сънародниците ни зад граница, където понякога се налага да пропътуваш километри, за да отидеш до православния храм... Български църковни общности има навсякъде и в Европа, и в Америка – там, където хората сами изявяват желание за създаването им. Във Франция, например, Българската православна църковна община “Св. Патриарх Евтимий Търновски” е основана през 1981 г. в руската църква “Св. Трима Светители” в Париж, благодарение на 67 българи, които се събират на учредяването ѝ. Енорията е благословена от митрополит Симеон, който тогава бил викарий на българския патриарх за Западна Европа. Църквата ни там има свой енорийски свещеник от 1985 г., отец Петър Симеонов, който служи до 2002 г. и отговаря за цялата църковна общност във Франция. 

Отец Петър Симеонов
С благословението на дядо Симеон и съдействието на много хора са учредени и още две общини – в Страсбург и в Лион, които отец Петър започва да обгрижва, а след като в Париж е изпратен нов свещеник през 2002 година, той съсредоточава усилията си към новите енории. Малко по-късно е открита и още една общност в Лил, която по думите на отеца се разраства. В момента там кипи трескава подготовка за Рождество Христово:


"Бях много приятно изненадан от усилията, които учителите от българското училище полагат – разказва отец Петър Симеонов в специално интервю за Радио България. – Дори присъствах на правенето на сурвачки. Бяхме се събрали около 250 или 300 души от различни училища и асоциации. Кметството на Лил беше предоставило една голяма зала. Имаше ателиета за изработка на сурвачки и други предмети, които подсилваха предколедната атмосфера. Накрая естествено ние спечелихме симпатиите с нашите български танци. Бях много доволен. Останах там към 5 – 6 часа и си говорих с децата и с други хора, французи, представители на други вероизповедания. Аз нямам никакви затруднения да водя разговор с когото и да е, на каквото и да е ниво за слава Божия. Не искам да се изтъквам, а само за да подчертая за милостта Божия, която ползвам да срещам интересни хора, които ме обогатяват и ме мотивират да направя, според скромните си сили, и аз нещо добро."


За да бъдат обхванати повече общности предпразничните богослужения за Рождество Христово започнаха от 22 декември в Лион, с Утреня и Царски часове, както и на следващия ден. На 24 декември, денят преди Рождество в Гренобъл от 10 часа ще се отслужи Св. Литургия, след което се организира коледно тържество за децата. В същия ден вечерта отец Петър се връща в Лион, където ще бъде на разположение на миряните до 19,30. Поканени са и всички, които са останали сами и няма с кого да споделят Рождественската радост или имат финансови затруднения.

Празничната програма в Лион продължава и на 25 декември, където от 11 ч. ще се отслужи Св. Литургия. Непосредствено след това са тържеството за децата и Рождественската братска трапеза.


Цялата празнична програма отец Петър е споделил на страницата си във Фейсбук, за да информира всички, които искат да участват в посрещането на Рождество Христово:

"Всички са добре дошли – отбелязва свещеникът. – Ние трябва да ги потърсим нашите членове на общината. Обикновено се събираме в неделен ден между 15 и 40 активни богомолци. Естествено, на Рождество Христовоидват повече  хора, около 60-80, но може би и много хора ще отсъстват, защото вероятно са отпътували за България. Нашата подготовка коренно се различава от тази, която се прави в отечеството, в България. Ние сами трябва да намерим начини, форми и средства, да поддържаме редовен контакт чрез интернет, по телефона, да напомняме, да приканваме. Това е мисията на църквата. Никого не задължаваме. Камбаната бие, който я чуе ще насочи стъпките си към Божия храм. Малцина чуват камбанния звън, но слава на Бога се чувства едно събуждане, едно разтърсване, даже и във Франция, която е лаическа (светска) страна. Много често се спекулира и с тия понятия лаическа, атеистична. Франция не е религиозна страна в този смисъл, в който са Италия и Испания, но има едно културно отношение към институцията“ – споделя наблюденията си българският свещеник.


По думите на отец Петър Симеонов, това кой колко е вярващ е много личен и деликатен въпрос. Затова демонстрацията и външната форма не са гаранция за едно истинско религиозно изживяване, по-важна е ценностната система, която според отец Петър в известен смисъл е объркана сред поколението на прехода.

В края на разговора ни той пожелава да търсим това, което може да мотивира и вдъхновява и да запазваме присъствие на духа при всички обстоятелства в живота.

"И ето, аз съм с вас, през всички дни е на света скърби ще имате, но дерзайте, аз победих света! – припомня думите на Христос свещеникът. – С най-добри молитвени благопожелания към всички наши сънародници у нас и в чужбина, с благодарност към Бога за великата Му милост, да влезем в пълнотата на Рождественския празник и да се стремим да бъдем полезни на всеки, според нашите скромни възможности. Да отворим сърцата си, за да се роди отново Христос в нашите души и сърца, а той постоянно се радва, стига ние да искаме, стига ние да го потърсим."

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01