Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Събор на пресвета Богородица

Снимка: sveta-troica-plovdiv.cam

На втория ден на Рождество Христово православната църква прославя с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя.

Празникът, наречен Събор на пресвета Богородица, акцентира върху съхраняването на традиционните семейни ценности. Обръща се внимание на ролята на родителите за опазването на децата и правилното им възпитание, но се откроява и още едно послание - да бъдем състрадателни към бежанците, защото и семейството на Божия син е търсило спасение.

Днес почитаме също паметта на Свети Йосиф, отгледал Божия син, затова и 26 декември е обявен за Ден на бащата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01