Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карамановден е!

Снимка: архив

Православната църквата почита днес свети Силвестър. Римски папа, живял през III-IV в., който, според легендата, кръщава император Константин І Велики.

Народът ни тачи св. Силвестър като покровител на животните, и по-специално на едрия рогат добитьк. Затова и празникът се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. 

Обичаят на празника има очистителен характер - свързан е с чистене, ринене на тор от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, организирани в дружини от по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и, подобно на Игнажден (20 декември), гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде добра и благодатна годината. Прието е на трапезата да не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Още за традициите, поверията и песните, свързани с този празник прочетете в публикацията на Радио България "Силвестровден – народни обичаи и вярвания"

А ние казваме, честит имен ден на всички, които носят имената Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Гopан, Гopица. Бъдете здрави!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20