Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Ивановден – среща с майстора ножар Иван Кюпов

Нож не се подарява, трябва да си го откупиш

10
Снимка: FB / Ivan Kyupov

Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8 години започва целенасочено да изучава занаята – от клипове в интернет, книги, статии и разговори с по-стари майстори. Днес Иван Кюпов е един от малкото ножари в България.

Иван Кюпов
„Изработването на качествен нож изисква солидни умения и майсторлък. Занаятът присъства и е уважаван в редица култури по целия свят. А това не е само занаят, но и изкуство, защото всеки нож е уникален, има история“, казва самоукият майстор пред Ива Сеизова от БНР-Благоевград.

Изработва всякакви ножове – от такива за домакинството, до ловни и ювелирни. В зависимост от дизайна и сложността на детайлите изработката на един нож му отнема от 5 до 20 дни.

"По принцип, нож не се подарява, трябва да си го откупиш. Но да, хората вземат ножовете и като подаръци. Интерес има. И не само покрай празниците, а и през другото време. Правя ножове от най-висок клас, с най-висок клас стомана и материали за дръжки, дори ювелирни ножове имам. Цената се определя от материалите, времето за работа, различните елементи, гравюри, надписи, калъфи, т.е. цената е относителна и зависи от конфигурацията, която иска клиентът. Калъфът е като консуматив за ножа, но калъфката може да е и водещият аксесоар, защото там вече може да се правят гравюри, да се слагат разни екзотични кожи – змийски, крокодилски, от скатове."


Според майстора в наши дни определено има интерес към ножовете – и от колекционери, и от хора, на които им трябват за работа, за лов:

"Всеки нож се изработва почти индивидуално, като се започва от парче стомана, което се оформя. Първо се скицира ножът, избира се стоманата, материалът за дръжката. Оформя се  острието, закалява се – това е най-важният процес при изработката на един нож. После вече се сглобява, монтира, шлайфа се, финишира се. След като се направи калъфка, ножът се заточва и е готов за употреба."

Кое прави един нож произведение на изкуството?

"Това, че е индивидуално изработен, почти не може да се направи втори като него – казва самоукият майстор. – Самата конфигурация на материалите, особено за дръжките също е от значение. Повечето са от стабилизирана дървесина, при нея шарките и цветовете са уникални за всеки един нож, и оттам идва и индивидуалността на всяко едно изделие."


Иван Кюпов с гордост казва, че в работилницата му няма готови ножове – " всичко, което се направи заминава веднага при клиента". Затова и не е лесно да натрупа повече ножове, за да участва в регионалните изложби и пленери. Но не пропуска да покаже майсторлъка си, включително и в Сопот, където, по думите му, се провежда най-големият пленер по ножарство в България.

Интервю: Ива Сеизова, БНР-Благоевград

Снимки: БНР-Благоевград, simitli.info, FB / Ivan Kyupov



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30

Чехът Лудвик Куба посвещава том на народните песни по българските земи

В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..

публикувано на 28.04.25 в 14:50