Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба напомня за големия български актьор Петър Слабаков

Снимка: БТА

На 5 януари в НАТФИЗ (ул. Стефан Караджа № 20) в София се открива фотоизложба, посветена на 100-годишнината от рождението на любимия на поколения българи актьор Петър Слабаков (23.04.1923 - 17.05.2009). Изложбата е по инициатива на неговия син – режисьора Андрей Слабаков и се осъществява със съдействието на Българска национална филмотека, Български визуален архив, Национален филмов център и др.
Роденият в Лясковец Петър Слабаков завършва Икономика на промишлеността във Варна, но желанието му да бъде актьор надделява. Започва работа като статист, а след изпит – и като актьор във Варненския драматичен театър, напомня ни Архивният фонд на БНР. В киното дебютира на 37-годишна възраст във филма „Дом на две улици“ на режисьора Кирил Илинчев. През годините снима десетки филми със знакови български режисьори като Захари Жандов, Въло Радев, Иван Ничев, Иван Андонов и др. Освен с ярките си роли, той остава в паметта на българите и с бунтарството и активната си гражданска позиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40
Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35