Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Водици и зимния Кръстовден православните се подготвят за Богоявление

Снимка: Ива Антонова

На 5 януари, в навечерието на Богоявление, в православните храмове се извършва Света литургия и Велик водосвет. Ритуалът е наричан от народа Водици. Денят се нарича и зимен Кръстовден. Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември. "Мръсни" или "некръстни" се наричат защото се смята, че новороденият Иисус все още не е получил Свето Кръщение.

Смисълът на ритуала е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време отвъдни същества, а неподреденият свят да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

При службата свещеникът пуска кръста в осветена вода и по този начин я кръщава. После обикаля домовете, за да ги поръси и защити от лошотии и болести. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20