Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърк Кирчев представя първия в света Пътеводител на тракийската цивилизация

Българин състави книга–музей на тракийската култура

Авторът е събрал снимки и информация от музеи по света

7
Снимка: Кърк Кирчев

Кои са били първите златари в света? Несъмнено сред тях са траките, населявали българските земи от Бронзовата епоха до времената на Римските императори. А знаехте ли, че има над 80 тракийски съкровища в музеи и колекции в цяла Европа? Дори името на континента Европа, според някои източници, произхожда от първите златари, наричани „еврос“. 

Всичко известно за тракийската култура, събрано на едно място –това се е опитал да направи един голям почитател на траките, родолюбец и космополит, българинът Кърк Кирчев. Той е автор на чисто нов сборник, посветен на Тракийската цивилизация - първото no рода cu издание, което предлага систематизирана научнопопулярна информация за културата и изкуството на древните траки. Книгата „Тракия: Пълен пътеводител на тракийската цивилизация“ (Thrace: The complete guide to the Thracian civilization) на Кърк Кирчев излезе от печат в края на декември. Изданието е на английски език, но предстои да бъде преведено на български. 

Кърк, с рождено име Кирчо, е художник, дизайнер и фотограф, изобретател и предприемач, който над 20 г. живее във Великобритания, Китай и САЩ.

Историята ми е само хоби, отдавна се занимавам с това - казва той пред Радио България. И допълва: – Днес почти никой не споменава древната цивилизация на траките, въпреки че те, както келтите и викингите, имат ключова роля в Европейската история. Нейните съкровища и изкуство са разпръснати в музеи по целия свят."

Сборникът на тракийската цивилизация е съставен от илюстрации, голяма част от които са заснети лично от него по време на обиколките му из музеите. Текстът се състои единствено от исторически факти. „Няма мнения, интерпретации и изсмукани от пръстите фантасмагории. Само реалността - като един музей е книгата,“ обяснява ни Кърк Кирчев.


Откъде идва идеята да направи този своеобразен книжен музей на Тракийската цивилизация? 

"Като човек живеещ по света, когато погледнеш назад към България и… нищо не се вижда. Няма нещо, с което България да е забележителна за повечето чужденци. Както ние гледаме към например Уругвай, Узбекистан или Заир и нищо не знаем за тези държави. От наша гледна точка те са малки, неизвестни и вероятно посредствени държави. Така и хората по света гледат на България. 

Но… не всичко е посредствено. По нашите земи е създадено нещо, което е на световно ниво - това са тези тракийски съкровища. Забелязах че са разпръснати по музеи и не добре представени – тоест, малко хора са ги виждали всичките накуп, дори и сред българите. И да искаш, няма как да ги видиш събрани. Няма музей, няма уебсайт дори, който да ги представя всичките. Тук-таме има някоя книга за траките, но повечето са с черно-бели фотографии или непълни - изпускат сериозно впечатляващи неща. 

Например, представете си, че викингите или келтите нямат музей на техните неща - би било странно, нали? Дори и аборигените в Австралия имат музей на тяхната култура - и то голям. Въпреки че нямат нещо толкова  впечатляващо да експонират. 

Та, затова го направих – исках за тракийската култура, една от най-старите и най-богатите, да има поне една книга, където може да се види това богатство - събрано и добре представено“- обясни ни авторът. 

В Пътеводителя има над 300 илюстрации на градове, светилища, уникални произведения, съкровища, мраморни саркофази, мозайки и монети. Книгата съдържа и всеобхватен списък с тракийските царе и тяхното родословно дърво. Фактите са взети от признати и авторитетни източници, като Енциклопедия Британика, или от данните на самите музеи, в които Кърк е заснел артефактите.  

В помощ на читателите е включен и терминологичен речник, информация за богове, царе и герои, споменати в този енциклопедичен сборник, както и карта на обектите, полезна за любителите на културния туризъм. 

Очаквайте скоро интервюто на Радио България с Кърк Кирчев.

Вижте още:

Снимки: Кърк Кирчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен..

публикувано на 01.05.24 в 07:45