Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Яворови дни" в Чирпан бележат 146-ата годишнина от рождението на поета

Снимка: Община Чирпан

Поетът с неспокойна душа Пейо Яворов е роден в самото начало на календарната година – на 1 януари 1878 г.в град Чирпан. Родната му къща е запазена до днес, като точно преди 70 години тя е превърната в музей. От  13 до 21 януари 2024 г. там се провеждат 56-ите поред Яворови дни. Събитията ще са не само в Чирпан, но и в Стара Загора и гр. Раднево.

В програмата е включена премиера на "Тренът" – постановка по мотиви от "Хайдушки копнения" на Яворов. Обичаната поетеса Маргарита Петкова ще произнесе и тържественото слово при откриване на празниците. Ще има и премиера на поетичната ѝ книга "Още бели нощи" – на 14 януари в къща музей "П. К. Яворов".

За 15 януари пък е предвидена премиерата на документалния филм "Интимно за кръга "Мисъл" на режисьора Илия Костов. На следващия ден ще бъде представена и книгата "Яворов" на проф. Димитър Михайлов. Последното събитие в програмата на Яворовите януарски дни е на 21-ви, в Художествената галерия на Раднево, където ще се състои вечер под надслов "Яворов – втората еманация на българския гений".

Вижте още:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва форумът "Пътят на светлината", с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и съвременните..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29