Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Снимка: survakari.com

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. 

Хората и ритуалните огньове благославят земята и людете за по-добър живот, като прогонват лошотията. Юношите възмъжават, когато играят на Сурва.

Вратите на всяка къща широко се отварят, за да посрещнат сурвакарските дружини.


Хилядолетният обичай е най-чаканият и най-ревностно пазен в региона, предаван от баща на син. Всяка година маските и костюмите се обновяват. Маскират се момците, но вече го правят също деца, мъже и жени. Сред маскираните дружини задължителни персонажи са „водачът”, „младоженците”, „свещеникът”, „мечката с мечкар”, разказват от Етнографския музей в Перник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10