Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарете фон Трота ще получи „Наградата на София“

Германската режисьорка ще представи най-новия си филм в българската столица

Снимка: siff.bg

Германската режисьорка, актриса и сценарист Маргарете фон Трота получава „Наградата на София“ на Столичната община. Тя ще бъде връчена по време на 28-ия „София филм фест“, съобщават организаторите. 

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще бъде специален гост на фестивала в София и ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Той е посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Творбата бе сред претендентите за наградата „Златна мечка“ на „Берлинале“-2023. 

Маргарете фон Трота е наричана „водеща сила“ на движението „Ново германско кино“ и е призната за една от най-значимите режисьорки-феминистки в света.

Тя е родена през 1942 г. в Берлин. Израства с майка си в Дюселдорф. Завършва Мюнхенското училище по драма и работи като актриса в театъра. Участва във филми на Райнер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. През 1981 година филмът ѝ „Оловно време“ я прави първата жена режисьор, наградена със „Златен лъв“ във Венеция. През 2022 г. Европейската филмова академия връчи на Маргарете фон Трота наградата за цялостен принос.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40