Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

13
Снимка: Facebook/ Българските корени

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в Разлог е сред най- почитаните народни обичаи. Кога започва традицията в града няма точни сведения, но по описанията на местен краевед, по-възрастните предавали спомените си на по-младите и така запазвали обичая от поколение на поколение.

"Подготовката, разбира се, започва много по-рано" - разказва в интервю за Радио България Христина Манова от Регионалния исторически музей в Разлог.

"Няколко месеца по-рано се шият специални дрехи за детенцето или за бебенцето. Също така се приготвя и тежката празнична носия за бабата, която е изключително тържествена, запазена, разбира се, през годините. Има точно определено облекло, което бабата носи на този ден. Това са вълнената аба, забун, фута-бадаме (старинна престилка) със специални пафти на мънистен колан за кръста. На главата на бабата се поставя тепелък – метален накит, над който се слага забрадката."


Чувството да носиш празничните одежди е неописуемо, посочва Христина Манова, която пожелава на всеки да дочака тази радост в дома си.

"Защото жените и до днес, които продължават да носят това облекло, излъчват една празничност, тържественост. Разбира се, сега имаме съхранени снимки от 70-те години 80-те години на м.в. Има заснет филм за Бабинден в град Разлог. Изключително интересен е и се надяваме тази традиция да се запази, тъй като това е нещото, което връща хората към миналото, към корените и по този начин надгражда и бъдещето."


Самият ритуал започва с поливането на бабата, която навремето помагала за израждането на децата. Според традицията, младата майка, заедно със своята свекърва отивала при бабата акушерка да умие ритуално ръцете ѝ с бистра пиринска вода, налята в глинен съд крондир, със специална украса:


"Всичко това е съпътствано със специални думи, с които бабата отправя пожелания към бабинчето – продължава разказа си Христина Манова и пояснява: – Така се нарича детето, което е родено след 21 януари. Младата снаха подарява на бабата хавлиена кърпа, шамия, калъп сапун и други интересни дарове. От своя страна, бабата подарява на малкото дете чорапи, които тя е оплела – червени, ако е момиче и сини, ако е момче. След което започва втората част на обичая, който и до днес е запазен в Разлог. Това е бабиното хоро, за което всички баби, с внучета, родени след 21 януари предишната година, се събират на площада в града."


Бабиното хоро е специално тежко хоро, на което пак с определени думи и наричания  бабите танцуват с внучетата, поставени в цедилки на гърбовете им. Тази запазена и до днес традиция издига бабите в Разлог на особена почит, сплотява семействата и съхранява патриархалните ценности.

През последните години в тържествата се включва и дядото. Празнично облечен и той потропва редом до бабата на празничното хоро на централния площад, за да бъде и той част от празника.


"Независимо какво е времето, дали е студено или дъждовно, дали пък бебето е малко, дали е родено преди 20 дни или месец, няма значение – подчертава Христина Манова. – Всички баби с внучета участват на хорото, като досега няма нито едно разболяло се детенце заради Бабинден. И тази година подготовката протича в пълна сила и искам да поканя всички слушатели на Радио България на  21 януари на Бабинден в Разлог."


Тържествата започват в 14:00 в читалището с поливане на бабата и награждаване на първото и последното бебе за тази и миналата година. След това, в 14 30 часа, на централния площад започва тържественото бабино хоро в Разлог. Общината също е подготвила подаръци за всяко семейство с бабинче – авторска картичка за Бабинден на художника Йордан Йорданов. Картичките пресъздават красотата на Бабинден – ликовете на бабите със своите внучета, заденати в цедилките, на фона на Пирин планина и храм "Свето Благовещение”.

Снимки: Facebook/ Българските корени, Община Разлог




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05