Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тихо" … за антисоциалното време, в което живеем

Снимка: YouTube

Ако харесвате рок с привкус на скейт пънк, реге и какво ли още не, обезателно трябва да се запознаете с Nana & The Gang – една от най-свежите родни групи. Създадена е през 2008 г., първоначално като "5-о чувство", от Илияна Йорданова. Nana & The Gang се появява по късно и идва от детския прякор на Илияна - Nana, а "the gang" е намигване за бунтарските настроения в малкия, но сплотен творчески колектив. От тогава до сега се представят само с авторска музика, поднесена забавно и с голяма доза позитивизъм.


С времето, през групата са минали различни музиканти, като всеки от тях е допринесъл за развитието със своята музикантска и творческа енергия. Сега Nana & The Gang сега са: Илияна Йорданова - вокал, Владислав Зидаров – барабани, Мирослав Гайдарски – бас, Радослав Маринчев – китари, Владимир Митин – тромпет и Петър Щерев – тромбон.

Напоследък Нана и нейната банда се бяха фокусирали върху участията си на живо, което не означава, че нямат нови песни. По време на Covid пандемията, през 2021 г. бандата успява да събере новото си авторско творчество и да го възпроизведе в първия си албум - "BANG". Той съдържа 9 парчета, които говорят за български факти, приятелство, любов, социални болки..., но поднесени с много хумор. Вторият - "The Big Bang" – излиза в края на 2022 г. Тук вече има и брас, песните са шумни, което рязко контрастира с последния сингъл от него - "Тихо", в който чуваме само вокала на Нана и китарата на Радо.

На въпроса защо точно "Тихо", след като напоследък всичко е толкова шумно и кресливо, което за съжаление се превръща в норма, Нана отговаря:


"Знаеш ли коя е драмата всъщност? – Че ние сме тихи в крещенето и в шума. Тези крясъци и този шум са толкова безсмислени, толкова не казват нищо и толкова не правят необходимата комуникация между хората – такава, каквато трябва да бъде, за да няма войни, за да няма конфликти, за да няма разговори на чужди езици, за да няма раздели; толкова сме тихи в крещенето си, че никога не е било така. Хората не са искрени един към друг, не умеят да си казват истината от страх да не обидят или да не се засегнат. Няма топлина – тази топлина, която имаше преди години, дори по наше време – през 90-те. От 90-те натам всичко, според мен, като поколение върви към все по-голямо антисоциално настроение – хората стават все по-антисоциални, все повече им харесва да живеят сами, все повече не искат да влагат компромиси и грижи за другия, за да го спечелят и да бъдат с него, а мислят повече за себе си и за своя собствен комфорт. Това е абсолютното антисоциално поведение в уж най-социалното общество и време. И всъщност песента е точно за това."

Но все пак Илияна е оптимист – според нея това може да бъде променено чрез изкуството, и когато хората на изкуството говорят. Твърдо убедена е, че изкуството ще спаси света.


Снимки: YouTube, Facebook/  Nana & The Gang




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15