Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си символът на бунтаря в българското кино

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Почина големият български актьор Иван Иванов, съобщиха във фейсбук от Съюза на артистите в България. Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля във филма "Всичко е любов" от 1979 г., се казва в съобщението. 

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва техникум по механотехника с ниска диплома, заради която не може да следва в желаните от него специалности. Разказва за себе си, че e станал актьор случайно. Покрай негов колега на летището, където работи като радист, кандидатства във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" и е приет в класа на проф. Димитрина Гюрова.

Започва кариера в театъра, но я напуска, за да снима филми. Дебютира във филма "Срещу вятъра" – 1977 г. на режисьора Христо Христов.

Още като студент става известен и с ролята на Радо от филма "Всичко е любов" – 1979 г. Режисьор му е Борислав Шаралиев, по сценарий на Боян Папазов.

Иван Иванов с Ваня Цветкова в „Комбина“, 1982 г.
После изиграва поредица от герои бунтари в "Юмруци в пръстта", "Лавина",  "Мярка за неотклонение", в сериала "Нощем с белите коне", "Романтична история", "Комбина" и в много др. ленти.

В сериала "Гори, гори огънче" Иван Иванов се превъплъщава в коренно различна роля – на доктор. Пред камерата често си партнира с Ваня Цветкова и за много зрители те остават най-добрата филмова двойка в историята на българското кино. През 90-те години на миналия век, когато започва да озвучава филми Иван Иванов се увлича по писането на поезия и проза.

Снимки: БГНЕС, facebook

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15
Инсталацията „Съседите“

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще..

публикувано на 23.05.24 в 10:15

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15