Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно за кратко" – изложба за милениалите в България

7
Снимка: facebook.com/gallerysynthesis.bg

До 2 април софиянци и гости на столицата могат да се запознаят с една любопитна изложба. Галерия "Синтезис" представя фотокнигата на младия документален фотограф Денислав Стойчев под наслов "Заедно за кратко". В периода между 2010 и 2016 г., който съвпада с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София, Денислав неизменно снима близкото си обкръжение "от приятели и техни приятели", създавайки своеобразен портрет на своето поколение.


Наричани милениали или поколението Y, това са родените между средата на 80-те и края на 90-те години на ХХ век. "Не сме преживели комунизма и може би затова не сме такива бунтари като израсналите преди нас. Ние сме по-малко интровертни и обсебени от социалните мрежи от поколението след нас, но все пак отстояваме собствените си зони на комфорт. Това е нашият преход от детството към зрелостта, който съвпадна и с несигурния край на българския преход" твърди Денислав Стойчев. За него, както за повечето представители на поколението Y, съзряването е период на непрестанно търсене и пътуване между "тук" и "там" – между големия и малкия град, между България и чужбина, а фотографията се превръща в неговия "щит, пропуск и спасение" – четем в предговора на фотокнигата "Заедно за кратко".


През 2022 г. проектът на Денислав беше представен в Българския културен институт в Братислава в рамките на Месеца на фотографията. Изложбата в софийската галерия "Синтезис" включва и съпътстваща програма в т.ч. театрално-фотографски пърформанс с авторски текстове, среща-разговор с автора, прожекция на филма "Проект БАБА" и др.

Снимки: facebook.com/gallerysynthesis.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10